Valentijngenootschap zet Dokkumer auteur op de shortlist

Dokkum - Het nieuwe jaar is voor de Dokkumer auteur Martin Scherstra goed begonnen. Niet alleen staan er voor 2018 weer heel wat boeken op stapel, maar eind vorig jaar liet het Valentijngenootschap hem weten dat zijn roman Adempauze op hun shortlist staat.

Het Valentijngenootschap is een groep enthousiaste Nederlandstalige auteurs die romantische boeken schrijft, promoot en zo hun lezers willen bereiken.

Eenmaal in het jaar wordt de Valentijnprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste romantische boek. Daaraan is een geldbedrag gekoppeld en een mooi beeldje, gemaakt door kunstenares Yvonne Telleman.

‘Je hebt de gouden strop voor de beste Nederlandstalige spannende roman,’ zegt Scherstra wanneer we hem thuis spreken. ‘De gouden griffel voor de Nederlandstalige jeugdliteratuur. En zo zijn er nog wel meer prijzen op te noemen. Maar tot een aantal jaren geleden was er nog geen prijs voor het beste Nederlandstalige romantische boek, en daarin wilde het genootschap verandering brengen.’

In Nederland worden veel streek- en romantische romans gelezen. Het is een onderschat genre, waarvoor veel liefhebbers zijn. Zowel vrouwen als mannen lezen romantische boeken of verhalen. Ter vergelijking: voor iedere detective die er over de toonbank gaat, worden er twee romantische romans verkocht. Daar kunnen ook de bibliotheken over meepraten. Wekelijks worden er honderden romans uitgeleend.

Scherstra, die al meer dan honderddertig boeken op zijn naam heeft staan, is genomineerd voor de Valentijnprijs. ‘Dat mijn naam al in de longlist voorkwam was prachtig, maar dat ik nu tot de laatste vijf auteurs behoor die kans maken op de prijs had ik nooit durven hopen. Er zijn zoveel goede schrijvers in Nederland. Maar,’ laat hij er meteen op volgen, ‘het zou wel een kroon op mijn werk zijn.’

De vakjury, bestaande uit mensen uit de boekenbranche met als juryvoorzitter Marjan van den Berg – zelf ook geen onverdienstelijk auteur – had tot taak uit de ruim vijftig inzendingen de vijf beste verhalen te zoeken.

‘Ik had er eigenlijk helemaal niet meer bij stilgestaan,’ zegt Scherstra. ‘Er staan zoveel bekende namen in de lijst, auteurs met zoveel fans, dat ik nergens rekening mee hield. De nominatie was al zo mooi. En toen, op eerste kerstdag, was ik mijn mailbox aan het opschonen en zag ik de mail van het Valentijngenootschap voorbij komen. Ik dacht dat het een nieuwsbrief was, die had ik al gelezen, dus zonder verder te kijken scrolde ik verder. Tot ik beter keek en zag dat ik werd gefeliciteerd. Ja, en toen heb ik de mail dus toch maar even gelezen.’

Hij was flabbergasted, zoals de Dokkumer zelf zegt. En tot op de dag van vandaag kan hij het nog niet geloven.

‘Het is de erkenning van een vakjury. Mensen die zelf hun sporen ruimschoots hebben verdiend in het genre. Dat betekent veel voor mij.’

Nu de vijf namen voor de Valentijnprijs 2018 bekend zijn, waarvan de winnaar op 10 februari in Utrecht bekend zal worden gemaakt, is er ook een Publieksprijs in het leven geroepen.

Vanaf 8 januari (vanaf 12.00 uur) mogen de lezers hun favoriet kiezen uit de longlist, die op de webpagina van het Valentijngenootschap te vinden is, en daar hun stem uitbrengen.

‘Ik hoop dat er veel mensen op Adempauze willen stemmen,’ zegt Scherstra. ‘Dat zou echt fantastisch zijn. Want hoe fijn het ook is dat de vakjury de roman goed genoeg vindt voor een nominatie voor de Valentijnprijs, ik schrijf voor mijn lezers. Hun mening en de feedback die ik van hen krijg, is heel belangrijk voor me.’

Korte inhoudsomschrijving Scherstra’s roman Adempauze

Freelance journalist en blogger Sterre wordt gevraagd door de hoofdredacteur van een grote vrouwensite naar Schiermonnikoog te gaan voor een blogserie over de feestdagen op een Waddeneiland. Sterre kan wel een adempauze gebruiken, dus ze gaat. Maar al op de boot ontmoet ze Erik Karst, een thrilleracteur wiens debuut ze onlangs rigoureus heeft neergesabeld. Het duurt niet lang voor ze van elkaar doorhebben wie ze zijn … en dat ze voorlopig nog niet van elkaar af zijn.

Wilt u dat Martin Scherstra de Publieksprijs 2018 wint, ga dan naar de website www.valentijngenootschap.nl om uw stem uit te brengen.