Feestelijke start werkzaamheden Ryslânsbrêge Dokkum

DOKKUM - Om de Súd Ie tussen Dokkum en het Lauwersmeer bevaarbaar te maken, komen er in de wijk Fûgellân in Dokkum hogere bruggen.

De Ryslânsbrêge, de verkeersbrug aan het einde van de Schans, is als eerste aan de beurt. Vrijdag gaf wethouder Braaksma het startsein voor de werkzaamheden. Leerlingen van basisschool De Hoeksteen zwaaien daarbij de brug uit.

De Ryslânsbrêge in Dokkum krijgt een hoogte van 2,5 meter boven het waterpeil. Dat is 1,5 meter meer dan de huidige hoogte. De nieuwe brug is smaller, maar geschikt voor alle verkeer. Inmiddels is al een deel van de bestrating aan beide kanten van de brug eruit gehaald. Daar zijn bigbags met zand neergezet, als voorbelasting. Hierdoor kan de ondergrond inklinken, zodat er later geen grote verzakkingen ontstaan.

Op vrijdag 12 januari startte aannemer Jansma uit Drachten met het grotere werk: de sloop van de oude brug. Ook komen er bekistingen voor het betonwerk en wordt de riolering aangepakt. Dit alles duurt tot eind maart. Daarna volgt de bestrating, het asfalteren van het brugdek, het plaatsen van verlichting en verdere afrondende werkzaamheden. Op 1 mei 2018 is volgens planning het werk klaar.

Foto’s Jan van Empel