Burgemeester De Hoop: 2018 jaar van verzoening

BALLUM - Is Ameland toeristisch gezien op de goede weg? Die vraag stelde burgemeester Albert de Hoop dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ameland in het gemeentehuis in Ballum.

Zien we de veranderingen in de toerisme markt wel voldoende aankomen? Zijn investeerders van buiten welkom of moeten we het allemaal zelf doen? Hoeveel toeristen kan het eiland herbergen? Allemaal vragen die de lokale politiek moet beantwoorden. Hij blikte met deze vragen vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, waarbij zes partijen zullen strijden om elf zetels. Hij gaf de raadsleden in spe het advies mee om samen naar de antwoorden te zoeken: „Met een beetje lange termijn visie kom je er samen wel uit. Zwart-wit standpunten zijn daarbij meestal niet behulpzaam om bij elkaar te komen. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd, en Ameland is niet op één dag verbouwd.”

De Hoop zal de verkiezingen nog als burgemeester meemaken, maar vanaf 1 juli is hij geen eerste burger van Ameland meer. Na twaalf jaar komt dan een einde aan zijn burgemeesterschap. „Ik ben mij bewust dat sinds burgemeester Bolomeij in 1942 stopte, er niemand meer zo lang burgemeester was van de Pôlle. Het voelt ook nog steeds wat onwennig, vooral nu, omdat Ameland mijn thuis is waar ik mij geborgen voel.” Ameland had ook altijd een warm plekje in het hart van zijn vrouw Ingrid, die op 7 december plotseling overleed.

Ameland zal ook het komende jaar verder gaan op haar weg naar totale duurzaamheid en zelfvoorzienendheid op energiegebied. „Momenteel zijn we, samen met onze partners van Duurzaam Ameland, heel goed op weg. De wereldwijde discussie over klimaat en grondstoffen leert ons dat Ameland aan een goede zaak werkt. Samen met de bevolking van Ameland, met gebruikmaking van de charrettes, weet ik zeker dat we nog mooie dingen gaan doen met het thema duurzame energie.”

Vorig jaar vroeg De Hoop aandacht voor mededogen voor de medemens. Hij noemde de problematiek op het Griekse eiland Lesbos, dat nog steeds in de greep wordt gehouden van de vluchtelingenproblematiek. „Ik hoop echt van harte dat we in 2018 met zijn allen in staat zijn om de wereld een klein beetje vriendelijker te maken. En daarmee zowel op Ameland als op Lesbos te beginnen. Laten we 2018 uitroepen tot jaar van verzoening.”