Jaap Gulmans biljartkampioen Dongeradeel

Dokkum - Afgelopen zaterdag 26 november was Hotel Cafe-Restaurant van der Meer te Dokkum het strijdtoneel voor het open kampioenschap bandstoten van Dongeradeel. Vanaf 10.00 uur werd er door 16 biljarters fanatiek gestreden om de kampioenstitel, en rond 18.30 uur, 32 partijen verder, was de uiteindelijke kampioen bekend.

Er werd gestart met een poulesysteem met vier poules, waarna van iedere poule de sterkste twee doorgingen naar de eindfase in het toernooi met louter knock-out wedstrijden. De partijlengte was gebaseerd op twintig beurten. Bij het bereiken van de laatste 8, de kwartfinales, bleken meerdere kanshebbers, waaronder de twee finalisten van vorig jaar Jan van Seggeren en regerend kampioen Marten Boltjes, al uitgeschakeld. Ook de enige vrouwelijke deelnemer, Joukje van der Meulen, wist niet door te dringen tot de kwartfinales.

In de kwartfinales sneuvelden Sape Wiersma, Zweitse de Boer, Barend van der Meij en Engele Visser. Geen van allen wist het niveau van hun eerdere wedstrijden te halen, terwijl hun tegenstanders vaak juist hun beste wedstrijd van de dag speelden.

Er bleven derhalve nog vier spelers over, die eerst kruisfinalewedstrijden speelden om te bepalen wie de finale en wie de “kleine” finale om de derde en vierde plaats mochten spelen. Herre Reitsma speelde een sterke wedstrijd tegen zijn maatje Tjeerd Terpstra en maakte zijn te maken caramboles in slechts negen beurten. Jaap Gulmans, die met de hakken over de sloot de poulefase had overleefd, versloeg in een spannende en goede wedstrijd Andries van der Meer in 15 beurten.

De strijd om de derde en vierde plaats tussen van der Meer en Terpstra was razend spannend en het was uiteindelijk Terpstra die als winnaar uit de strijd kwam.

Ook de finalepartij was spannend, mede doordat de caramboles maar moeizaam op het scorebord kwamen, echter Jaap Gulmans had een eindsprint in huis waardoor hij de overwinning naar zich toe wist te trekken en in de voetsporen van zijn vader wist te treden.

De kortste partij van de dag werd gespeeld en gewonnen door kampioen Jaap Gulmans. Hij maakte van zijn kwartfinalewedstrijd een ware demonstratiepartij en wist deze te winnen in slechts vier beurten. De hoogste serie werd gemaakt door Andries van der Meer, een serie van 28 caramboles.

Einduitslag:

1 en kampioen Dongeradeel bandstoten 2016:  Jaap Gulmans

2: Herre Reitsma

3: Tjeerd Terpstra

4: Andries van der Meer

Op 7 januari in HCR van der Meer wederom een biljarttoernooi, het “Open Kampioenschap Dongeradeel 10 over rood”. Opgave hiervoor kan t/m vrijdag 6 januari.

Op de foto v.l.n.r.: Andries van der Meer (4e), kampioen Jaap Gulmans, Tjeerd Terpstra (3e) en Herre Reitsma (2e).