VVN vraagt aandacht voor veilig omgaan met landbouwverkeer

Dokkum - DOKKUM - Veilig Verkeer Nederland vraagt in een bericht aandacht voor veilig omgaan met landbouwverkeer. Nu er herfstweer in aantocht is is het tijd geworden verkeersdeelnemers te attenderen op het verhoudingsgewijs slechte zicht van bestuurders van landbouwvoertuigen.

'Ongevallen met landbouwvoertuigen bereiken niet het wereldnieuws, maar ze eisen toch met een sluipende regelmaat slachtoffers. De aandacht voor de verkeersveiligheid met betrekking tot landbouwvoertuigen wordt groter, de politie besteedt er van tijd tot tijd aandacht aan. Vooral in onze regio -het platteland- wordt het mechanische werkpaard voor allerlei werkzaamheden ingezet; er rijden vele vreemdsoortige voertuigen rond die vanwege hun enorme afmetingen goed zichtbaar zijn voor overige verkeersdeelnemers. Het zicht van de bestuurder is echter, en zeker wanneer het donker is, niet optimaal. Daardoor is het oppassen geblazen voor het overige verkeer, vooral de fietsende schooljeugd moet extra alert zijn', stelt Veilig Verkeer Nederland in hun bericht.
'De bestuurders van grote landbouwvoertuigen hebben niet altijd in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig kunnen voelen in de buurt van hun voertuig. Vanzelfsprekend hebben automobilisten en fietsers hun eigen verantwoordelijkheid, het landbouwverkeer is er en moet er zijn en daar heb je als verkeersdeelnemer gewoon rekening mee te houden. Als straks de duisternis sneller invalt dan moet de fietsende schooljeugd ook vanaf huis naar school, over de bekende kleine weggetjes en bochtige wegen. De boodschap naar fietsers en overige verkeersdeelnemers moge duidelijk zijn: houd altijd voldoende afstand van een landbouwvoertuig. De bedrijven die gebruik maken van landbouwvoertuigen nemen de verkeersveiligheid serieus en zullen er alles aan doen het verkeer zo veilig mogelijk te laten verlopen.'