Openingshandeling renovatieproject openbare verlichting Dongeradeel

DOKKUM - Fred Corzilius van CityTec heeft vrijdag aan wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel een nieuw LED armatuur overhandigd.

Met deze openingshandeling werd het renovatieproject openbare verlichting Dongeradeel officieel in gang gezet.

Langs de gebiedsontsluitingswegen en de hoofdwegen in Dokkum en in de dorpen van Dongeradeel worden de bestaande straatverlichting (SOX en SON verlichting) vervangen door duurzame en onderhoudsarme LED verlichting. Dit houdt in dat 676 oude armaturen worden vervangen naar LED armaturen, 190 nieuwe lichtmasten worden geplaatst en 147 armaturen met LED lampen worden omgebouwd.

Het project is inmiddels begonnen en duurt naar verwacht tot het einde van dit jaar.

Naast de financiële voordelen heeft vervanging van de openbare verlichting (de huidige lampen moeten om de 2,5 jaar vervangen worden; LED verlichting gaat circa 20 jaar mee) ook een positief effect op de duurzaamheid. Door zoveel mogelijk SOX en SON verlichting te vervangen door LED verlichting is er veel minder lichtvervuiling en wordt er bespaard op de energierekening en op de onderhoudskosten. De bestaande verlichting heeft een verbruik tussen de 55 en 70 watt per armatuur en de nieuwe verlichting nog slechts 36 watt. Ook wordt het CO2 gebruik verlaagd. Daarnaast vergroot de vervanging van de lichtmasten met LED verlichting de veiligheid van de burgers. Door de LED verlichting worden kleuren beter zichtbaar, waardoor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers beter herkenbaar zijn. In de oude situatie werd om 22.30 uur de nachtverlichting ingeschakeld en ging 40% van de verlichting uit. Nu blijven alle lampen branden maar op halve sterkte.

Het werk is door een Europese aanbesteding gegund aan CityTec. CityTec is onderdeel van Stedin. Stedin heeft onder meer een vestiging in Dokkum. De kosten ad € 400.000 van de nieuwe verlichting worden betaald uit het reservefonds openbare verlichting Dongeradeel.

De werkzaamheden zijn gestart op maandag 29 augustus. In de dorpen Paesens, Lioessens, Anjum, Morra, Bornwird, Hiaure, Hantumhuizen, Engwierum en Ee zijn de armaturen al vervangen. Gisteren is men gestart in Dokkum en er volgen nog meer dorpen.

De burgers die in de straten wonen waarin de verlichting reeds is aangebracht reageren positief! De verwachting is dat eind van dit jaar de werkzaamheden zijn afgerond. Dit valt en staat met het weer.