Vuurtoren wordt waar kunstwerk

Dokkum - Kunstmaand Ameland beleeft dit najaar haar vierde lustrum: voor de twintigste keer staat het eiland in november een maand lang volledig in het teken van kunst.

Tijdens de populaire expositiemaand, voorzien 125 binnen- en buitenlandse kunstenaars bijzondere locaties op het eiland van schilderijen, beelden, keramiek en glas. Voor deze feestelijke editie krijgen kunstenaars de unieke kans om de markante rood-witte 59 meter hoge vuurtoren in een nieuw jasje te steken. Kunstenaars met een bijzonder idee kunnen zich hiervoor melden bij de organisatie van de Kunstmaand. Daarnaast vinden er talrijke andere bijzondere en indrukwekkende projecten plaats.

Project Vuurtoren

De robuuste rood-witte gietijzeren vuurtoren is in 1880 gebouwd en wordt door Stichting Amelander Musea beschikbaar gesteld voor het kunstproject van Kunstmaand Ameland. De vuurtoren, waarvan de lichtfunctie nog in gebruik is, wordt dagelijks door vele toeristen bezocht. De toren is hard toe aan een nieuw laagje verf, maar voordat dat zover is mogen kunstenaars de toren omtoveren tot een waar kunstwerk. Niet alleen de buitenkant is een kunstproject, maar ook elke van de 12 ringen aan de binnenkant van de toren wordt gevuld met werk van een tiental kunstenaars waaronder Karin van der Molen en Albert Geertjens en de Deense beeldhouwers Jytta Hogh en Lars Waldemar.

Van project Snijpunt tot poëzie in de duinen

Bij de Eendenkooi in Buren ligt een prachtig natuurgebied waar een zevental kunstenaars project Snijpunt gaan realiseren. Door gebruik te maken van de natuurlijke materialen van het eiland, zoals riet, wilgentenen, hooi en gras, gaan de kunstenaars op zoek naar de synergie tussen kunst en natuur. De deelnemende kunstenaars aan het project zijn Hester Pilz, Ninette Koning, Anthea Simmonds, Akunzo en Karin van der Molen. Daarnaast maken Sander Neijens en Nich Swarth on-site poëzieprojecten, waarbij zij poëzie creëren in het landschap op basis van de verschillende beschikbare materialen. Het geheel wordt samengebracht in een prachtige route door de duinen, gecoördineerd door Karin van der Molen.

Opvallende kunstprojecten

De Deense kunstenaars Søren Shaarup en Stinne Teglhus plaatsen levensgrote libelles van staal in de visvijver bij Buren. Doordat de libelles op het water staan, worden ze door de zon verlicht en lijkt het alsof de libelles letterlijk over het water vliegen. Een ander in het oog springend kunstwerk komt van Georges Cullivier. De kunstenaar bouwt in het centrum van Ballum een installatie van bamboestokken van maar liefst 11 meter hoog. Ook bijzonder is het fotoproject Hinderburgerline. Met het decor van de Eerste Wereldoorlog als leidraad, focussen fotograaf Creyghton en schrijver Van Duijnhoven zich op de medemenselijkheid te midden van de onmenselijk harde realiteit op de slagvelden van 100 jaar geleden. Vanuit deze historie trekken ze parallellen naar het heden.

20ste editie Kunstmaand Ameland

De officiële opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op zaterdag 5 november. Het thema van de 20ste feesteditie van Kunstmaand Ameland is Over de Horizon. Hiermee doelt de organisatie op de Scandinavische landen en de kunstenaars die zich laten inspireren door de horizon. Daarnaast kijkt de organisatie graag vooruit, naar wat de toekomst te brengen heeft, in plaats van terug te blikken op de afgelopen twintig jaar. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Nederland en voor het eerst ook uit IJsland is geselecteerd om kunst te exposeren op Ameland. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.

Aanleveren ideeën vuurtoren

Kunstenaars kunnen hun ideeën voor de aankleding van de vuurtoren mailen naar Pieter Smit, pietersmit@kunstmaandameland.com.

Op de hoogte blijven van de bijzondere kunstprojecten van Kunstmaand Ameland? Alle ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook en Twitter. Meer informatie over kunstenaars, podiumkunst, programma en route is te vinden op http://www.kunstmaandameland.com.