Rechtbank: reconstructie dodelijke aanrijding, verdachte naar PBC

Dokkum - De Leeuwarder rechtbank heeft vrijdag in een zogenoemde pro forma-zitting besloten dat er een reconstructie moet komen van de dodelijke aanrijding op 21 maart op de Wâlddyk in Dokkum, waarbij een 82-jarige Dokkumer met zijn auto zijn 80-jarige buurman heeft aangereden. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Meteen na de aanrijding deed het verhaal de ronde dat de Dokkumer bewust op zijn fietsende buurman was ingereden. De mannen zouden al tientallen jaren ruzie hebben. De verdachte beweert dat het een ongeluk was: hij zou in plaats van te remmen gas hebben gegeven. Hij zou het slachtoffer in een flits hebben gezien, waarna hij over de man heen was gereden.

Volgens de officier van justitie komen de ongevalsanalisten van de politie tot een andere conclusie. Om helderheid over de ware toedracht te krijgen gelastte de rechtbank een reconstructie waarbij de verdachte, hoogstwaarschijnlijk in zijn eigen auto, aan zal meewerken. De rechters, de officier van justitie en de advocaat van de Dokkumer zullen daarbij aanwezig zijn.

De rechtbank bepaalde ook dat de verdachte naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht moet, waar onderzoek zal worden gedaan naar zijn psychische gesteldheid. De rechtbank wil dat in het PBC ook onderzoek wordt gedaan naar de reactiesnelheid van de bejaarde man. Ook wil de rechtbank middels een bloedonderzoek aan de weet komen of zijn medicijnen van invloed zijn geweest op de rijvaardigheid.

Het verzoek van de advocaat om de voorlopige hechtenis van de Dokkumer te schorsen tot aan de behandeling van de zaak, werd door de rechtbank afgewezen. De rechtsorde is volgens de rechtbank ernstig geschokt door het ongeval. Bovendien zou een terugkeer van de verdachte naar Dokkum voor teveel beroering in de gemeenschap zorgen. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld. De maand oktober werd genoemd, maar dat is nog niet zeker.