Zon ontbreekt bij opening Zonnepark Ameland

Dokkum - Het juist voor het zonnepark zo noodzakelijk bestanddeel ontbrak donderdag op de dag van de opening: zon. Een dicht wolkendek hing als een mantel over Ameland.

Uit die wolken gutste onophoudelijk de regen. Met ook nog een flinke kans op een donderslag werd al vroeg op 23 juni besloten door te schakelen naar plan B. In de grote hangar bij de ingang van vliegveld was ruim plaats voor de 120 genodigden en kinderen van de eilander lagere scholen.

Zestig kinderen van de vier basisscholen op het eiland hadden voor de opening gezamenlijk een kunstwerk gemaakt. Een titel hoort bij het kunstwerk. Daarvoor had elke school eentje geleverd. Omdat kiezen lastig was kreeg het kunstproduct ze alle vier.

CBS Koningin Wilhelmina school Handige Zon

OBS 't Ienster De Amelander Zonnehandjes

OBS De Schakel De stralende Zonnestralen

Kardinaal de Jongschool The RainbowSun.

Precies op het moment van de onthulling brak de zon door het zware wolkendek welk al de hele dag boven de panelen hing. De onthulling hiervan was de afsluiting van een een uurtje toespraken. Vooral dat er al 253.850 mobiele telefoons opgeladen konden worden met de tot nu al geproduceerde stroom door het zonnepark maakte indruk op de jeudige Amelanders en de andere aanwezigen. Aan drie scholen werd een "Zonnecertificaat" uitgereikt. In de hoogste groepen werden een aantal lessen in duurzaamheid en zonne-energie. Volgens wethouder Nico Oud kunnen zij zich "Zonne-experts" noemen.

Zaterdag 25 juni tussen 10:00 en 12:00 uur is het zonnepark open voor bezoekers. Deskundigen zijn aanwezig om uitleg te geven.

Met de ingebruikname van het grootste zonnepark van Nederland is voor de inwoners van Ameland opnieuw een belangrijke mijlpaal op weg naar een CO[2]-neutrale energievoorziening bereikt. Vijfenveertig brandstofcellen werden al op het eiland geïnstalleerd als contra capaciteit, voor als de zon ondergaat.

In het samenwerkingsverband tussen de Gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco zijn er 23.000 zonnepanelen geplaatst, vermoedelijk genoeg om het waddeneiland in bijna heel zijn elektriciteitsbehoefte te voorzien. Met een vermogen van zes Megawatt kan het 10 hectare grote park bij het vliegveld van Ballum op jaarbasis zo veel elektriciteit leveren als de Amelander huishoudens gebruiken.

Het zonnepark maakt deel uit van het uit 2007 stammende project Duurzaam Ameland. Door het combineren van verschillende slimme toepassingen ontstaat hier een energiesysteem dat als voorbeeld en open laboratorium dient voor energietransitie op grotere schaal.

Andere projecten van Duurzaam Ameland zijn:

* Duurzame verlichting & vogelvriendelijke licht: de duurzame verlichting op het eiland bespaart energie en het vogelvriendelijke groen/blauwe licht oefent minder aantrekkingskracht uit op (trek)vogels.

* Waterstof in aardgas: een test met het bijmengen van waterstof in aardgas als opslag voor duurzame energie. Conclusie: bijmengen tot 20% is geen enkel probleem.

* Warmtekrachtkoppeling voor lokale productie van elektriciteit.

* Warmtepompen die efficiënt energie opwekken door gebruik van de buitenlucht.

* Gastankstation: een van de eerste projecten van Duurzaam Ameland was de realisatie van een gastankstation voor het busvervoer