Nieuwe kijk op geschiedenis van Dongeradeel

Dokkum - Afgelopen donderdag, 9 juni, vond in de raadzaal van de gemeente Dongeradeel de bekendmaking plaats van de winnende school in kader van de onderwijswedstrijd ‘Wiki Dongeradeel’.

Begin dit jaar nodigde wethouder Pytsje de Graaf scholen in de gemeente uit om een geschiedkundig onderwerp in hun omgeving op een originele manier in beeld te brengen. De enige eis was drietaligheid, te weten Nederlands, Engels en Fries. De deelnemende scholen gingen vol enthousiasme aan de slag en leverden prachtige items aan in woord, beeld, geluid en film. Terwijl studenten van NOFCOM volop bezig waren met het ontwerpen en bouwen van de website, boog de jury, onder wie Jan de Jager van Historische Vereniging NOF en Sytske Raap van de gemeente, zich over alle inzendingen. De scholen mochten ook een naam voor de nieuwe website bedenken. En 9 juni was het dan zover. Ruim honderd kinderen met hun leerkrachten hadden zich verzameld in de raadzaal waar de wethouder de winnaars bekendmaakte.

CBS Eben Haëzer won de eerste prijs, een spiegelreflexcamera voor de school, met hun film over Droppinghiem. Dit bijzondere verhaal werd in een totaal nieuw jasje gestoken. Tijdens het interview met de heer Piet Veeninga, die als jongen hielp met de droppings, werden speciale gebeurtenissen door de kinderen, rondom en in de boerderij Droppinghiem - in WO II stijl, nagespeeld. Museum Dokkum zal de film binnenkort de hele zomer in de hal laten spelen. Deze is vrij toegankelijk voor iedereen.

De scholen die naast de eerste prijs grepen, kregen voor hun inspanning allemaal een leuke tweede prijs, namelijk een mini tablet met showcase. OBS Nynke van Hichtum bedacht de mooiste naam voor de website namelijk Ken dyn omjouwing.nl. Hiervoor ontving de klas een cadeaubon.

De website voor en door jongeren zal begin juli online gaan. Maar dan is de website nog niet af. De bedoeling is namelijk dat de website in de loop van de tijd gaat groeien door nog meer historische informatie, door onder andere scholen, te uploaden zodat het een platform wordt waar jongeren informatie af kunnen halen voor hun eigen geschiedkundige schoolprojecten. Tevens zal de website gekoppeld worden aan onder andere de website van de gemeente, Historische Vereniging NOF, Museum Dokkum en de app Skiednisklip (App store).