Jesse Swart pakt NK-titel karate in Ahoy

HALLUM - Jesse Swart (14) uit Hallum is op zondag 22 mei Nederlands kampioen Kyokushin Karate geworden. De pupil van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens versloeg in Ahoy, Rotterdam alle tegenstanders in zijn groep. Clubgenoten Lauren van der Zee (17, Leeuwarden) en Celina Ritzema (12, Leeuwarden) werden in hun groep derde.

Aan het groots opgezette toernooi deden alle Nederlandse (Shin)Kyokusin-karatebonden mee. Elke bond organiseert ieder jaar zijn eigen Nederlands kampioenschap; het 'grote NK' in Rotterdam stond dan ook te boek als 'The Best of the Best'. In totaal verschenen 185 karateka's op de mat die de strijd met elkaar aangingen in diverse groepen, waarbij een afvalsysteem werd gehanteerd.

Hallummer Swart wist overtuigend door te dringen tot de laatste ronde van zijn groep. Hij won elke partij met een vol punt (ippon). In de finale ging de strijd gelijk op en was er een verlenging noodzakelijk om de winnaar aan te wijzen. De scheidsrechters beslisten uiteindelijk in het voordeel van Swart.

Ook Ritzema en Van der Zee uit Leeuwarden kwamen ver in het toernooi. Beide dames streden aan het einde van de dag om een derde plaats en wisten het brons binnen te slepen voor Iryoku.

Karatevereniging Iryoku (wilskracht) is een karatevereniging in Leeuwarden waar al meer dan twintig jaar het Kyokushin Karate van Masutatsu Oyama wordt onderwezen. Gilbert Cleveringa (secretaris/penningmeester, 5e dan) en Arend Mud (voorzitter, 2e dan) zijn de oprichters. Iryoku heeft vijf scholen: vier in Leeuwarden en één in Stiens. Jaarlijks organiseert Iryoku de Oldehove Cup in Leeuwarden. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NSKO).

(Shin) Kyokushin Karate is full-contactkarate. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. (Shin)Kyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het (Shin)Kyokushin Karate, waaronder de acteurs Dolph Lundgren en Sean Connery.