Duurzaam Jacht vertrekt voor energieneutrale reis rond wereld

Dokkum -  

Hij liet een zeilboot van vier meter hoog naar beneden vallen om de sterkte te testen, investeerde tonnen eigen geld en sponsorgelden in de bouw van het Duurzaam Jacht en vertrekt in september als eerste ter wereld voor een energieneutrale reis rond de wereld op een tien meter lang zeiljacht.
LAUWERSOOG - J. Peter Hoefnagels is milieukundige, bedrijfskundige en zeiler (en loodgieter, klusjesman, sponsorwerver, auteur, stuurman zeilvaart, ondernemer, duurzaamheidspromotor) en hij heeft een hele praktische kijk op energie en de daarmee samenhangende problemen: kleinschalig oplossen.
Dat het concept werkt, laat hij zien op de Ya, zijn 10-meterjacht dat speciaal ontworpen is om energieneutraal en duurzaam de oceanen te bevaren. Bijzonder is dat hij op de Ya alleen maar standaardtechnieken heeft toegepast, direct van de plank en bij zijn leveranciers uit voorraad leverbaar. Het betekent dat er op het gebied van duurzaamheid ook nu al veel meer kan dan we denken. Er zijn legio technieken voorhanden die voor iedereen beschikbaar zijn. Voor op de boot, maar net zo goed voor thuis.
Van het allerkleinste kinderbootje tot en met de grootste containerschepen: alles wat vaart heeft tegenwoordig een motor. Allemaal werken die op fossiele brandstoffen en zorgen ze voor een flinke uitstoot van CO2 en fijnstof. Zelfs het futuristische jacht Ecolution (Wubbo Ockels) heeft een stevige dieselmotor in het motorruim staan voor het geval dat.
Natuurlijk zijn benzine- en dieselmotoren een bewezen techniek, maar varen kan vaak net zo makkelijk op energie die het schip zelf opwekt. Het Duurzaam Jacht vertrekt op 12 september voor een energieneutrale reis rond de wereld. Heel bijzonder is dat er geen apparaten aan boord zijn, die werken op gas, benzine, diesel of andere fossiele brandstoffen. Zelfs niet voor noodgevallen. Dus koken, vriezen, verwarming, voortstuwing, communicatie: het gebeurt allemaal veilig en comfortabel op zelf opgewekte elektriciteit.
Van de wereldreis wordt uitgebreid verslag gedaan door de bemanning via blog, vlog en Facebook. Daarbij wordt vooral aandacht gegeven aan de milieuvraagstukken die de Ya tegenkomt en aan de vraag hoe wij hier in Nederland beter mee om kunnen gaan. Hoe vaak er een verslag komt, hangt af van de technische mogelijkheden, maar als het aan de bemanning ligt hoort Nederland iedere dag van ze.
Op een aantal trajecten van de wereldreis is nog plek om mee te varen. En voordat het Duurzaam Jacht op wereldreis gaat, vaart ze met gasten die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid op het Lauwersmeer en het Wad. Op die manier wil de Ya haar duurzame boodschap graag verder verspreiden.