Geweldig resultaat schoonmaakactie Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - Vrijwilligers, beroepskrachten en militairen hebben zaterdag een groot deel van het strand van Schiermonnikoog opgeruimd. Er is tot nu toe 220 ton afval opgeruimd. Een fantastisch resultaat. Het ging zelfs zo snel dat binnen een mum van tijd de eerste kilometers opgeruimd waren.

Er is ontzettend veel werk verzet en de gemeente Schiermonnikoog wil iedereen daar heel hartelijk voor bedanken! Zonder al die vrijwilligers hadden we het strand nooit zo snel kunnen opruimen. Vrijwilligers en militairen rukten gezamenlijk op om zoveel mogelijk rommel weg te halen. Anderen zorgden voor koffie, thee en soep onderweg. Burgemeester Ineke van Gent: “Deze samenwerking is hartverwarmend om te zien, een mooi voorbeeld van gemeenschapszin.”

De Koninklijke Landmacht blijft tot en met zondagmiddag op Schiermonnikoog. „Zij nemen de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening. We zijn hen daar heel dankbaar voor.”

Opgeruimd maar niet schoon

“Het strand is op dit moment grotendeels opgeruimd, maar nog niet schoon”, zegt Van Gent. “Er liggen nog heel veel kleine stukken plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen. Dit verborgen plastic is een ecologische ramp en moet zo spoedig mogelijk worden aangepakt.

Aan alle vrijwilligers op het strand, hulp vanuit het dorp en de polder: heel veel dank!”

Zondag geen extra hulp nodig

Een groot deel van het strand is nu opgeruimd. Op dit moment is er geen extra hulp nodig. Het is niet nodig om morgen (zondag) naar Schiermonnikoog te komen.

De verwachting is dat er de komende dagen, weken (misschien wel maanden) rommel blijft aanspoelen. Ook in de (nabije) toekomst doet de gemeente Schiermonnikoog daarom waarschijnlijk graag een beroep op u. Houd daarvoor de website in de gaten.

Ook op andere plekken is uw hulp hard nodig. Kijk op https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/intern/overboordgeslagen-containers-waddengebied/?fbclid=IwAR3rMIperLQ3AAOVxtlthrsHiOS_GFTn56MRw7R1S5eiFlq7dR7_XPTTnBk

Voor een overzicht van de verschillende opruimacties.