Amelanders verzamelen schoenen uit Noordzee

AMELAND - In bijna ieder dorp op Ameland waar je komt zie je schoenen staan op de woonerven van de Amelanders. De schoenen zijn afkomstig uit de containers van de MSC Zoe die deze week tijdens een storm op de Noordzee in de buurt van het Duitse eiland Borkum zeker 270 containers verloor.

De spullen als onder meer diepvriezen, schoenen, speelgoed, stoeltjes en verpakkingsmaterialen uit de containers spoelen aan op de Waddeneilanden. Dat brengt massaal jutters op de been. Schoenen waren er in overvloed. Op Ameland is er deze week voor een vermogen aan schoenen aangespoeld. Het was wel even zoeken voor de juiste maat, maar vooral werkschoenen waren in takt en na een flinke poetsbeurt kunnen die nog prima mee. De schoenen hebben kort in het water gelegen en zijn niet aangetast door het zoute zeewater.

Donderdag waren de Amelanders druk in de weer om de verzamelde schoenen met de tuinslang schoon te spoelen en het is nu een kwestie van ze goed laten drogen en dan kun je ze volgens de Amelanders weer prima gebruiken.

De gemeente laat weten dat er in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw spullen op het strand zijn aangetroffen. Van complete koffersets tot dekbedden. Ook vrijdag worden vrijwilligers opgeroepen om mee te helpen het strand schoon te maken.