Stranden op de eilanden zijn weer redelijk schoon

regio - De stranden en duinen van Ameland en Schiermonnikoog zijn weer redelijk schoon, na de containerramp eerder deze week op de Noordzee bij het Duitse eiland Borkum. Het containerschip MSC Zoë verloor tijdens een storm 281 containers. De inhoud spoelde aan op de beide eilanden, maar ook aan de Friese kust.

De afgelopen dagen was het bijzonder om te zien hoeveel mensen zich bekommerden om het lot van de natuur door zich spontaan in te zetten voor de diverse opruimacties, die onder meer op de eilanden door de gemeentebesturen op touw werden gezet.

Veel vrijwilligers maakten, tegen een gereduceerd tarief, de oversteek om de helpende hand te bieden. Op Ameland is zo’n 350 ton opgeruimd, op Schiermonnikoog 220 ton.

In zee ligt ook nog de nodige troep en dat afval werd zaterdag door onder andere de KNRM en garnalenvissers uit zee gevist. Iets wat moeilijk op te ruimen valt is het piepschuim en plastic, dat onder het zand en in de duinen verdwijnt. De stranden liggen er ogenschijnlijk weer netjes bij, het is nu wachten op wat de storm van dinsdag gaat brengen.

Meer hierover op de pagina’s 8 en 9.