Dappere bikkels beginnen 2019 met duik in de Noordzee

Hollum - Het badstrand bij Hollum op Ameland was 1 januari 2019 weer het decor van de jaarlijkse nieuwjaarsduik. Honderden deelnemers besloten deze eerste ochtend van 2019 het nieuwe jaar goed te beginnen met een frisse duik in de koude Noordzee.

De Amelander nieuwjaarsduik is inmiddels uitgegroeid tot een traditie en wordt elk jaar populairder. Een aantal mensen komt zelfs speciaal voor de duik naar het Waddeneiland. De warming-up bestond uit een dansje en even na de klok van 11.00 uur werd vervolgens het startschot gegeven. Aangemoedigd door de vele toeschouwers op het strand renden de deelnemers daarna richting de golven van de zee.

Sommigen vonden het na een paar seconden alweer voldoende en echte stoere dappere bikkels bleven langer in het water. Het nieuwjaarszonnetje scheen deze koude ochtend aan de kust en er stond een vrij stevige wind, maar dat maakte de deelnemers niets uit. Zij hadden plezier met elkaar. Toeristen en Amelanders deden deze editie weer mee aan de nieuwjaarsduik bij Hollum.

Het water van de Noordzee was een stuk kouder dan tijdens de Midzomerduik afgelopen zomer op de strand van Buren. Toen namen de deelnemers een ijsje na afloop van de duik. Op nieuwjaarsdag stond de warme snert met worst klaar en kregen de fanatieke waaghalzen die mee deden aan de nieuwjaarsduik onder meer een medaille uitgereikt voor hun prestatie op deze eerste ochtend van 2019. De organisatie van de Amelander nieuwjaarsduik was ook dit jaar in vertrouwde handen van het organisatiebureau Ameland Actief uit Ballum.

De nieuwjaarsduik op Ameland is overigens de vroegste en noordelijkste duik van Nederland. Tijdens de beroemde duik op het strand van Scheveningen rennen de duizenden deelnemers pas rond klokslag 12.00 uur de Noordzee in.

Foto’s Oncko Quirijn van Kammen