Eerste januaristorm beukt op de kust

regio - Het stormt en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Jantsje Wiersma toog naar de haven van Lauwersoog, waar het water zo hoog stond dat een deel van het terrein moest worden afgesloten. Vanwege het hoge water verviel een aantal afvaarten van de veerboot van en naar Schiermonnikoog. Ook Ameland was tijdelijk niet te bereiken omdat zowel de pier van Holwerd als die van Nes tijdelijk was afgesloten. De sneldienst en de watertaxi’s konden dinsdag de hele dag niet varen. Rederij Wagenborg laat weten dat vanwege de hoge waterstanden en harde wind de mogelijkheid om de havens veilig te bereiken de komende dagen beperkt blijft. Ook woensdag kunnen er nog vertragingen zijn van de veerboten.

Op Ameland ging het er heftig aan toe. Met name de westkust bij Hollum kreeg het te verduren. Het zand moest worden opgehoogd om strandpaviljoen The Sunset tegen de golven te beschermen (foto’s Catrien Molenaar-De Jong). Op een gegeven moment kon er niet meer zand worden aangebracht, omdat het water van de zee te hoog kwam.

De voormalige NAM-locatie is in de golven verdwenen, zoals de foto van Tineke Borsch laat zien. De kans bestaat dat er nu vervuilde grond met olieresten in zee terecht is gekomen.

Op het Amelander strand langs de Noordzee was het bijna niet te doen. Strandgangers werden letterlijk gezandstraald. De wind blies zand uit de duinen langs de zee.