‘Kijkje in de Poppenkast’ en ‘Tút fan Katryntsje’

FEANWâLDEN - De beweeglijke en kleurrijke poppentheaterwereld is een lust voor het oog. Maar wat als je blind of slechtziend bent? Otto van der Mieden uit het Gelderse Vorchten bedacht een voor Friesland unieke oplossing met de expositie ‘Een kijkje in de poppenkast’ en de poppenvoorstelling ‘De tút fan Katryntsje’.

De tentoonstelling is van 12 t/m 27 januari in de Schierstins in Feanwâlden en de poppenvoorstelling – met een strijkkwartet uit het Fries Kamerorkest - is op zaterdag 19 januari om 16.00 uur. Reservering hiervoor is gewenst. Verder zijn er extra rondleidingen en presentaties op zondag 13, 20 en 27 januari. Om 15.00 uur.

Otto van der Mieden heeft in Vorchten al enige tientallen jaren het Poppenspe(e)lmuseum. In een museum moet je meestal afblijven van de tentoongestelde kunstwerken en andere voorwerpen. Niet aankomen, is daar het bevel. Maar het motto van Van der Mieden is ‘Aanraken!’ De expositie is ook voor mensen die goed zien, want zij kunnen met behulp van een masker ervaren hoe het is om het licht in de ogen te missen.

Op een heel gevarieerde manier kunnen de bezoekers horen, voelen en proeven. Want op de expositie zijn poppen waaruit muziek komt, als je er aan trekt. Er liggen brailleboeken en tactiele boeken. Dat laatste betekent boeken met structuur en voelbare lijnen. Er zijn filmpjes voor slechtzienden. Een clownspak met geuren in de kraag, en nog veel meer is er om de zintuigen mee te prikkelen. Speciaal voor Friesland presenteerde Van der Mieden onlangs een Friestalige uitgave van ‘De kus van Katrijntje’, een boek dat je kunt lezen, horen, voelen en ruiken. ‘De tút fan Katryntsje maakt uiteraard deel uit van deze (reizende) expositie.

De korte voorstelling ‘De tút fan Katryntsje’ wordt op zaterdag 19 januari gespeeld door Otto van der Mieden, met een hoorbare Friese vertaling van Haye Bijlstra. Eromheen speelt een strijkkwartet van het Friese Kamerorkest ‘De dans van de blinde bedelaars’ van de componist Luigi Boccherini.

Informatie en reservering: De Schierstins Feanwâlden, tel. 0511 - 47 29 37. Inlichtingen Otto van der Mieden: 0578 - 56 02 39, of 0578 - 63 13 29. De openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Website: http://www.poppenspelmuseumbibliotheek.nl/Blinden.html.