Vijversburg geselecteerd voor de Europese Architectuurprijs

Tytsjerk - Het Paviljoen in Park Vijversburg te Tytsjerk is geselecteerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award, dé Europese architectuurprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt.

In totaal zijn er veertig projecten geselecteerd uit een totaal van 383 nominaties uit 38 landen. Uit Nederland heeft de jury het glazen Paviljoen en het Musis Sacrum in Arnhem op de shortlist geplaatst. Het Paviljoen en het Musis Sacrum hebben al vaker met elkaar in een finale gestaan. In 2017 bij de verkiezing van de ARC17 Detail Award, waar het Paviljoen de Award heeft gewonnen. En bij de verkiezing van de het mooiste gebouw van Nederland. Beide gebouwen behoren tot de negen beste gebouwen van het jaar 2018.

Het Paviljoen is ontworpen door Studio Maks en Junya Ishigami. Het minimalistische gebouw bestaat uit drie glazen gevels en volgt de bestaande lijnen van het park, waardoor het onderdeel is van het landschap. Internationaal is er veel belangstelling voor het Paviljoen. Een maquette van het gebouw was afgelopen zomer de grote publiekstrekker bij de tentoonstelling van Junya Ishigami in museum Cartier te Parijs. De tentoonstelling werd verlengd wegens de enorme belangstelling.

Halverwege februari wordt bekend gemaakt of de jury ook zo van het gebouw onder de indruk is, dat het genomineerd wordt als één van de vijf finalisten.