CU NEF: inzetten op duurzaamheid en kleinschalige recreatie

HIAURE/KOLLUMERPOMP -Tijdens de verkiezingscampagne met betrekking tot de herindelingsgemeente NeF heeft de ChristenUnie geen ‘verkiezingsbeloftes’ gedaan. Wel is er beloofd om de nieuwe gemeente op de woensdagmiddag in te trekken. De partij heeft inmiddels twee bezoeken afgelegd. Eerst werd de biologische boerderij van Sjoerd de Hoop in Hiaure bezocht, daarna Natuurcamping It Draemlân in Kollumerpomp.

De boerderij van De Hoop draait niet in de eerste plaats op het houden en verhandelen van dieren, maar op samenwerking met andere bedrijven. Biologisch geteeld gras gaat naar de naburige biologische boer, mest van de biologische kippenfarm van de buurman wordt weer gebruikt op het land van De Hoop en op het verhuurde land van een biologische akkerbouwer. In de winterperiode biedt De Hoop in zijn stal opvang voor vee uit natuurgebieden. Naast dit alles wordt het duurzaam gerestaureerde Koetshuis verhuurd aan mensen die rust en ruimte zoeken en houden van de stilte van de nacht.

De Hoop geniet van het vertellen en uitleggen van wat hem bezig houdt. Of dit nu over vee gaat, over bodemgesteldheid, over balans zoeken tussen eigen inwoners en toeristen in het gebied, over Gasten Gilde en de kracht van versnippering en kleinschaligheid, De Hoop legt het klip en klaar uit.

Het bedrijf is lid van Gasten Gilde en werkt nauw samen met ondernemers in Noardeast-Fryslân door naar elkaar door te verwijzen. De kracht van kleinschaligheid vraagt om een andere aandacht voor beleidsambtenaren en bestuurders. Kleinschalige recreatiebedrijven spreken een doelgroep aan die zich interesseren voor streekmerken zoals Dokkum, De Wadden, Lauwersmeergebied en de Nationale Landschappen.

Hoeveel toeristen kan de nieuwe gemeente aan? Vooral buiten het hoofdseizoen. Wanneer zitten wij te vol? Welke doelgroepen willen wij graag nog meer verwelkomen? Wat doet geen afbreuk aan onze eigen belevingswaarden en onze inwoners? “Pikken” de toeristen de huizen hier niet in? Hoeveel rek zit er nog in B&B’s?

Natuurcamping It Draemlân wordt beheerd door Robert en Minke, afkomstig uit Dordrecht en Amsterdam. Ook bij hen is duurzaamheid het uitgangspunt is geweest. In 9 jaar een pracht van een recreatiebedrijf opgebouwd. In 2018 ruim 13.000 overnachtingen hebben geboekt.

Het bedrijf, eveneens lid van Gasten Gilde, beschikt over een groepsaccommodatie, vakantiehuizen en een natuurkampeerterrein. Tenten en caravans worden niet door elkaar gesitueerd. Tenten in de buiten- en caravans in de binnenring. Wat de ondernemers opvalt is, dat in de regio veel kleine recreatiebedrijven zijn welke worden gerund door hoofdzakelijk Westerlingen. Ook de bezoekers zijn veelal Randstedelingen die naar deze regio om bij te tanken.

Gemeente Noardeast-Fryslân kent 244 hotelbedden, 302 B&B bedden,277 bedden in groepsaccommodatie en 344 vakantiehuizen.