De Strijd van Grutte Pier

DOKKUM - Op 1 februari 2019 wordt het boek “De strijd van Grutte Pier” (“De striid fan Grutte Pier” voor de Friese versie) van Alexander Russchen en Richard Bos van het Leeuwarder striptekenaarscollectief Mudhoen gepresenteerd in Museum Dokkum.

Het boek “De strijd van Grutte Pier” gaat over het leven van de boer Pier Gerlofs Donia, die betrokken raakt bij de strijd van de Friezen tegen de Saksische (en later) Hollandse overheersing van Friesland. Piers hoeve wordt in 1515 verwoest door Saksische huurlingen en zijn vrouw komt hierbij om het leven. Door woede en wraakzucht gedreven gaat Pierde strijd aan met de Saksers en de Hollanders. Zijn grote gestalte, zijn enorme zwaard en zijn brute kracht zorgen ervoor dat hij al snel bij vriend en vijand bekend staat als ‘Grutte Pier’.

De tekeningen zijn gemaakt door Alexander Russchen uit Leeuwarden, het scenario en de inkleuring zijn gedaan door Richard Bos uit Wergea. Henk Wolf heeft de strip naar het Fries vertaald.

De presentatie van het boek valt samen met de opening van de expositie “Fete & Grutte Pier” in Museum Dokkum. Op deze expositie is veel werk van Alexander Russchen en Richard Bos van Mudhoen te zien, maar ook werk van Skelte Braaksma uit Marrum die op 1 februari eveneens zijn historische stripboek “Fete” presenteert. Het eerste exemplaar van “De strijd van Grutte Pier” zal op 1 februari worden uitgereikt aan Evert Kramer (oud-conservator van het Fries Museum).

De strijd van Grutte Pier / De striid fan Grutte Pier

Prijs: 9,95

Omvang: 128 pagina’s. Uitvoering: Hardcover

ISBN: 978 94 920 5254 4 (Nederlandse versie), 978 94 920 5253 7 (Friese versie)

Uitgave: Stichting Mudhoen. Distributie: Uitgeverij Wijdemeer, www.wijdemeer.nl