College Noardeast Fryslân en LTO Noord bij landbouwbedrijven

kollum - Een delegatie van het nieuwe college van gemeente Noardeast Fryslân heeft woensdag samen met het bestuur van LTO Noord, afdeling Noardeast Fryslân, een gecombineerd bezoek gebracht aan twee landbouwbedrijven.

De ontvangst was bij akkerbouwerPoortinga in Kollum. Eigenaar Jaap Poortinga vertelt een stukje geschiedenis van het bedrijf en legt uit waar het bedrijf uit bestaat. De hoofdactiviteit is de verbouw van pootaardappelen maar daarnaast worden er ook o.a. bieten en uien geteeld. Duurzaamheid staat bij Poortinga hoog in het vaandel. Het bedrijf streeft ernaar zo milieuvriendelijk mogelijk te werken o.a. door mee te doen aanPlanetProof, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor duurzaam geteelde producten. Tijdens de rondleiding ziet het college o.a. hoe het sorteren in zijn werk gaat.

Erg belangrijk is de samenwerking die Poortinga heeft met melkveehouder den Hartog, twee kilometer verderop. Door gebruik te maken van elkaars grond levert dit voor beide meer zekerheid in de bedrijfsvoering op. Zo heeft Poortinga de mogelijkheid om meer te verbouwen en heeft den Hartog meer hectares in de buurt voor de mestafzet.

Hierna kreeg het college een rondleiding bij melkveehouder Den Hartog. Eigenaar Reijer den Hartog laat zien hoe het grootschalige traditionele melkveebedrijf opereert. Het is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 550 koeien en honderden hectares land. Het welzijnsniveau van de koeien krijgt veel aandacht. Zo zijn de stallen ruim opgezet en zijn er zandligboxen. Door middel van sensoren worden de koeien gemonitord. Hierdoor is er veel data bekend zoals o.a. melkafgifte, ziekte en voerverbruik. Dit ondersteund het management en draagt bij aan een optimaal rendement. Op dit moment wordt er gewerkt aan uitbreiding van de stallen. Den Hartog is blij met de ontwikkelingsmogelijkheden die hij heeft.

Het college en bestuur LTO hebben deze middag ook gesproken over een aantal belangrijke thema´s en vraagstukken zoals o.a. verduurzaming, glasvezel, verzilting en bermbeheer.Zowel het college als bestuur LTO spreken hun waardering uit voor deze positieve middag en hebben vertrouwen in een goede samenwerking.

Tekst Petra van der Veen

Foto’s Sake Beerstra