Presentatie nieuw stripboek Skelte Braaksma

MARRUM - Op 1 februari komt het nieuwste historische stripboek van Skelte Braaksma uit Marrum uit. In ‘Fete’ wordt het verhaal van de oorlog tussen de ‘Fetkeapers’ en de ‘Skieringers’ die plaatsvond in het begin van de 15e eeuw in 96 pagina’s verteld. Het stripboek wordt gepresenteerd tijdens de opening van een duo-expositie die Skelte heeft met de stripmakers van Mudhoen, die dan een stripboek over Grutte Pier uitbrengen. Er is gekozen voor een duo-expositie, omdat de beide stripboeken raakvlak hebben. ,,Het gaat beide over de Friezen die streden om de Friese vrijheid in stand te houden. Qua tijdspanne zit er ongeveer honderd jaar tussen”, aldus Skelte. Op 8 februari heeft Skelte nogmaals een boekpresentatie, dan in de Schierstins in Feanwâlden. Dan treedt ook de band Baldrs Draumar op.

De oorlog tussen de ‘Fetkeapers en de Skieringers’, wat voor oorlog was dat?

,,Heel beknopt: zoals met wel meer oorlogen ging het eigenlijk helemaal nergens over. Het begon met een aanval van zeerovers uit Emden op de stad Norden. Vanuit Norden werd vervolgens Emden aangevallen waarna de boel escaleerde en de strijd steeds een stukje naar het Westen opschoof. De Schieringers vonden hun oorsprong in de monnikenorde met de grijze (schiere) kledij. De Vetkopers kwamen voort uit monniken die vee hielden. De Schieringers hadden in die tijd een enorm gebied in hun bezit en streden om de Friese vrijheid in stand te houden. De Vetkopers daarentegen wilden, net zoals in de rest van Europa, dat er één leider zou komen over het gebied. Het werd een oorlog die negen jaar zou duren, het conflict was eigenlijk een hoop familieveten die zich samenvoegden tot een enorme oorlog in heel Friesland.”

Waarom wilde je over deze oorlog een stripboek uitbrengen?

,,Dat idee had ik jaren geleden al. Zeer weinig mensen kennen en begrijpen de Schieringers en de Vetkopers, laat staan de periode van de Friese Vrijheid. Er zijn vrijwel nooit eerder verhalen over geschreven. Bovendien is het een complexe oorlog die niet gemakkelijk uit te leggen is. Ik wilde het verhaal begrijpelijk maken, daarvoor werk ik veel met kaarten. Daar ben ik al lang geleden mee begonnen toen niemand mij precies kon vertellen waar de oorlog in het voormalig Joegoslavië eigenlijk om ging. Ik heb de Wikipedia-pagina erbij gepakt en ben het uit gaan tekenen op een kaart. Dat maakte het voor mij een stuk overzichtelijker. Dat heb ik nu ook gedaan voor ‘Fete’. Ik hoop dat ik daarmee het verhaal ook voor anderen begrijpelijker maak. Dat als iemand mijn stripboek gelezen heeft vervolgens haarfijn aan anderen kan uitleggen wat er nou precies gebeurd is tijdens die oorlog.”

Wat maakt jouw werk bijzonder?

,,Ik werk met gewassen inkt. Bij mijn weten zijn er weinig striptekenaars die deze techniek gebruiken. Ik vind het zelf heel mooi passen bij historische verhalen.”

Fete is nu klaar. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

,,Nog meer strips maken over de Friese geschiedenis. Dat is wat goed bij mij past. De Friese geschiedenis boeit me enorm en is ook bij het publiek in trek. Tijdens de boekpresentatie zal ik het eerste exemplaar van Fete uitreiken aan Willem Schoorstra, de schrijver van het boek Redbad. Eén van de plannen voor de toekomst is het verstrippen van dit verhaal. Maar wanneer dat klaar is? Dat kan nog heel lang duren. Een strip maken is krankzinnig veel werk.”

Johanna Kommerie