Regenboogvlag gejat bij Doopsgezinde kerk Feanwâlden

FEANWALDEN - Ruim twee weken geleden werd bij de Doopsgezinde kerk in Feanwâlden de regenboogvlag in top gehesen. In de nacht van zaterdag op zondag werd deze vlag ontvreemd. Vandaag is er een nieuwe vlag aangeschaft. ,,Wij willen laten zien dat wij een kerk zijn waar iedereen welkom is. Dat doen we met deze vlag. En die blijft hangen zolang nodig is", aldus Kees Haremaker.

Op het voorstel van Haremaker om de regenboogvlag te hijsen werd enkele weken geleden positief gereageerd door de kerkenraad. Dit voorstel werd gedaan na de ophef over de Nashville-verklaring. De Nashville-verklaring is een vertaling van het Nashville Statement. Hierin staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, en zaken als het huwelijk en seks. De verklaring is al enkele jaren oud, alleen werd de Nederlandse vertaling pas begin dit jaar gepresenteerd. In de verklaring staat onder andere dat christenen homoseksualiteit dienen af te wijzen en wordt de suggestie gewekt dat homoseksualiteit te genezen is.

Hier is men het bij de Doopsgezinde kerk in Feanwâlden niet mee eens. ,,Hier mag iedereen zichzelf zijn. In het verleden hebben we hier twee predikanten gehad die tot de LHBT-gemeenschap behoren." Op het hijsen van de vlag kreeg de kerk ook louter positieve reacties.

Dat de regenboogvlag afgelopen weekend werd ontvreemd bij de kerk stemt Haremaker droevig. ,,Van symbolen blijf je af." Zo snel als mogelijk haalde Haremaker daarom een nieuwe regenboogvlag bij de Dockumer Vlaggen Centrale. Deze wappert sinds dinsdagochtend weer in de mast bij de kerk. ,,De vlag blijft zo lang hangen als dat wij willen. Bij andere vlagmomenten zoals 4 mei zullen we hem naar beneden halen, maar daarna komt de vlag gewoon weer in top. Maar misschien dat we hem voortaan op zaterdagmiddagen wel even naar binnen brengen voor de nacht."