Sneeuw in zuidwesten al begonnen

Regio - Het sneeuwt inmiddels in Zeeland en later wordt het in de zuidelijke provincies regionaal wit. De sneeuwzone trekt met name over het zuidwesten en de oostelijke helft van het land en dat betekent dat het midden, westen en noordwesten niet of nauwelijks met neerslag te maken krijgen.

De sneeuw breidt langzaam uit waardoor het in Groningen tot laat in de middag kan duren voordat het sneeuwt. Tijdens de avondspits zal het op veel meer plaatsen sneeuwen dan vanochtend en ook vanavond wordt sneeuw verwacht. Uiteindelijk valt in de oostelijke helft 1-3 cm en in het zuidoosten 5-7 cm. In Zuid-Limburg kan lokaal nog wat meer vallen.

In Zeeland is het vannacht begonnen met sneeuwen en op de straatstenen ligt een dun poederlaagje. Al snel krijgt ook Zuid-Limburg met de sneeuw te maken en in de loop van de ochtend ook Zuidoost-Brabant. De sneeuw bereikt het zuiden van Gelderland waarschijnlijk tegen het middaguur en breidt gedurende de middag over de rest van de oostelijke provincies uit. Het sneeuwt niet hard, maar de sneeuw kan wel extra drukte veroorzaken.

Sneeuw ochtendspits valt mee

In het zuiden van het land neemt de sneeuwval iets toe en aan het eind van de ochtend ligt in delen van Limburg 3 tot lokaal 5 cm sneeuw. Wat verder naar het noorden ligt op veel plaatsen hooguit een dun vliesje van een centimeter. De Randstad blijft tijdens de ochtendspits gespaard van sneeuwval.

In Zeeland gaat de sneeuw in de loop van de ochtend over in natte sneeuw en begint het te dooien. Ook in het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland dooit het 1-2 graden. Elders ligt de temperatuur tijdens sneeuwval rond het vriespunt.

Sneeuwdek van 10 cm lokaal

Tijdens de avondspits sneeuwt het met name in de oostelijke helft, maar ook het zuiden van de Randstad kan met sneeuw te maken krijgen. Tijdens de avondspits heeft het verkeer dan ook veel meer last van sneeuw en gladheid dan tijdens de ochtendspits.

Ook vanavond sneeuwt het op veel plaatsen nog een tijd. In de oostelijke provincies valt 1 tot 3 centimeter sneeuw. Lokaal valt 4 cm. Dat is minder dan vorige week. Vandaag kan door aanhoudende sneeuwval in het zuiden van het land 5-7 cm vallen. In Zuid-Limburg ontstaat mogelijk een pak van 10 cm. Vorige week viel in het noorden van Gelderland op een paar plekken zoveel sneeuw. In het midden, westen en noordwesten dwarrelen hooguit een paar vlokken naar beneden, maar de kans op een sneeuwdek is klein, laat Weeronline weten.