Zweitse de Boer eerste biljartkampioen Noardeast-Fryslân

dokkum - Zaterdag 26 januari werd het eerste open kampioenschap libre van Noardeast-fryslân gespeeld in HotelCafe-Restaurant van der Meer te Dokkum. 18 biljarters kwamen er om de ballen te beroeren. Na 26 partijen, was de kampioen bekend.

De 1e ronde werd gespeeld in een poulesysteem, waarna de beste 12 doorgingen naar de knock-outfase. Drie voormalige kampioenen, Joukje v.d. Meulen, Theo de Jager en Henk Boltjes werden uitgeschakeld.

In de 2e ronde rekende Wieger v.d. Bij gedecideerd af met Aant v.d. Veer. Engele Visser verloor van Auke Spriensma en Alex Hoekstra klopte Ties de Vries. Hetzelfde deed Peet Kuiper met Romke Idskema. Sape Wiersma trok tegen Zweitse de Boer aan het langste eind. De talentvolle Rene de Jong tenslotte was verantwoordelijk voor de uitschakeling van regerend kampioen Karl Meisschaert. Engele Visser en Zweitse de Boer gingen als de 2 beste verliezers door naar de volgende ronde.

In de volgende serie van 4 partijen bleek het heilige vuur bij Alex Hoekstra volkomen verdwenen, hij verloor kansloos van Engele Visser. Wieger v.d. Bij kon het lang niet bolwerken tegen Peet Kuiper en hetzelfde gold voor Auke Spriensma in zijn partij tegen Zweitse de Boer. Rene de Jong moest tegen Sape Wiersma het onderspit delven.

Vervolgens ging de winst in de 1e kruisfinalepartij naar Engele Visser. Sape Wiersma verloor vrij kansloos. De 2e kruisfinalepartij tussen Peet Kuiper en Zweitse de Boer was een van de spannendste partijen van de dag. Uiteindelijk trok Zweitse aan het langste eind.

In de strijd om de derde plaats schoot Sape Wiersma als een raket uit de startblokken, uiteindelijk besliste Peet Kuiper alsnog de partij in zijn voordeel. In de finalepartij ging Engele Visser slecht van start maar leek halverwege toch weer aan te klampen. Echter ook in deze partij had Zweitse de Boer een sterke eindsprint in petto en besliste de partij na 18 beurten in zijn voordeel en werd hiermee de eerste biljartkampioen van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De kortste partij was voor Rene de Jong. Hij won zijn partij tegen aftredend kampioen Karl Meisschaert in slechts 11 beurten. De hoogste serie was van Aant v.d. Veer, een serie van 22 caramboles op rij.