In de sportlights: Sven Broersma

KOLLUMERZWAAG - Sven Broersma uit Kollumerzwaag won vorige week het jeugdschaaktoernooi van Schaakwoude. Hij won al zijn partijen en prolongeerde daarmee zijn titel.

De kampioenschappen kwamen niet zomaar uit de lucht vallen, want Sven blijkt over het nodige talent te beschikken. Vorig jaar werd hij Fries kampioenschap van de A- en B-categorie. Met zijn vijftien lentes bleek hij de sterkste in de samengevoegde leeftijdsklassen tot 20 jaar. Enige relativering is daarbij wel op zijn plaats, vindt Sven. “Ik was de enige deelnemer in de klasse tot 16 jaar. Met mij erbij telde de klasse tot 20 jaar maar zes schakers.”

Sven heeft het schaken van zijn moeder geleerd. Hij was een vlugge leerling: “Ik was al snel beter.”

Een jaar of vier geleden meldde Sven zich aan bij De Twee Kastelen (DTK) in Buitenpost. Daar doet hij mee aan de onderlinge competitie en komt hij uit voor het eerste viertal dat in de eerste klasse van de FSB speelt. Een hele opgave voor de student aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé: “Als we op dinsdagavond uit moeten spelen dan ben ik om een uur of half een, een uur thuis. De volgende dag moet ik naar school. Dan ga ik met de trein van De Westereen naar Leeuwarden.”

Daarnaast speelt Sven in competitieverband voor Schaakwoude in Damwâld. Dit achttal speelt landelijk, wat wil zeggen dat de wedstrijden in het Noorden van het land worden afgewerkt. Dan is het voor de junior van de ploeg wat relaxter, want die wedstrijden zijn op zaterdagmiddag. Daarentegen doet hij niet mee aan de onderlinge strijd van deze club, want dan zou hij op donderdagavond naar Damwâld moeten. “Dat is niet te doen.”

Verder maakt Sven deel uit van het Talententeam Jeugd Schaak Noord. Dat is een team dat landelijke jeugdcompetitie speelt met een aantal van de beste jeugdspelers van het noorden.

Sven kan dus een behoorlijk potje schaken, maar hij heeft er nog geen idee van hoe zijn schaaktoekomst eruit zal gaan zien. “Een titel zou wel mooi zijn. Maar eerst focus ik mij op het Fries kampioenschap, dat 16 en 18 februari in Sneek wordt gehouden.” Hij hoopt zich te kunnen plaatsen voor het NK. Ondanks zijn titel van vorig jaar mocht hij niet rechtstreeks naar de landelijke eindronde.

Door de veranderingen moet je je plaatsen via kwalificatietoernooien. Deze toernooien zijn echter ver weg van het noorden, (Amstelveen, Arnhem, Spijkenisse en Eindhoven). De beste 3 van deze toernooien plaatsen zich. Sven heeft meegedaan in de eerste 3 kwalificatietoernooien, de laatste moet nog komen.