Hallumer dreigt bij verkrachting met roestige zeis: eis 2,5 jaar cel

LEEUWARDEN/HALLUM - In een verkrachtingszaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 28-jarige inwoner van Hallum vrijdag een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist plus een jaar voorwaardelijk. De Hallumer wordt ervan verdacht dat hij op 28 mei vorig jaar in de ouderlijke woning een jonge vrouw tot twee keer toe heeft verkracht. Het slachtoffer zorgde in het kader van een PGB-regeling voor de gehandicapte zuster van de verdachte.

De verkrachting zou onder dreiging van een zeis hebben plaatsgevonden. De verdachte zou de vrouw met een smoesje naar boven hebben gelokt: hij zou haar hebben gevraagd of ze wilde helpen om een boksbal op te hangen. Eenmaal boven, het bleef onduidelijk of het in de ouderlijke slaapkamer of in de slaapkamer van de verdachte was, zou de man, nadat hij de deur op slot had gedraaid, vanonder het bed een roestige zeis hebben gepakt, die hij op het been van de vrouw legde.

Na de woorden ‘Ik heb ontzettend veel zin in jou’ zou hij haar hebben verkracht. Om erger te voorkomen zou de vrouw zich hebben overgegeven. ‘s Avonds, nadat ze Goede Tijden, Slechte Tijden hadden gekeken, zouden de twee nog eens seks hebben gehad. Ook ditmaal zou de vrouw zijn gedwongen. Ze was in de tussentijd niet weggegaan, omdat ze de gehandicapte zus van de verdachte niet in de steek wilde laten. Ze had wel kans gezien om haar vriend te appen. Die had, meteen nadat het slachtoffer had verteld wat er was gebeurd, de politie ingeschakeld.

De verdachte had die dag veel gedronken, extra zware speciaalbiertjes, en hij had drugs gebruikt. Zijn ouders waren niet thuis. Veel van wat er die dag zou zijn gebeurd, kon hij zich niet meer herinneren. In eerste instantie had hij bij de politieverhoren alles ontkend, later had hij stukje bij beetje toegegeven dat hij seks met het slachtoffer heeft gehad. Dat zou dan wel met wederzijdse instemming zijn geweest. Volgens officier van justitie Eelco Jepkema geeft hij alleen details toe waarbij geen sprake is geweest van dwang.

De Hallumer heeft een verstandelijke beperking, dat maakt dat de feiten hem in verminderde mate kunnen worden toegerekend. Een psycholoog zag het gebruik van alcohol en drugs als een risicofactor. De Hallumer zou behandeld moeten worden en hij zou volgens de reclassering een alcohol- en drugsverbod opgelegd moeten krijgen. Volgens advocate Hilde Terpstra is haar cliënt totaal niet detentiegeschikt en moet de rechtbank inzetten op hulpverlening, in plaats van een lange vrijheidsstraf.

De Leeuwarder rechtbank doet op 15 februari uitspraak.