Seunnenga benoemd tot Streekdichter

Dokkum - Jacobus Seunnenga werd donderdagmiddag, tijdens de Receptie van het Gedicht, op Gedichtendag geïnstalleerd als streekdichter fan Noardeast-Fryslân. Naast de installatie waren er bijdrages van leerlingen van het Dockinga College en enkele bewoners van Dongeraheem.

Belangstellenden werden donderdagmiddag met muzikale omlijsting van vrouwenkoor Voxstrot welkom geheten in de oude raadzaal van het stadhuis van Dokkum.

Tijdens het welkomstwoord vertelde voorzitter Rennie Veenstra over het tot stand komen van voorheen de Dongeradichter en het vervolg daarop; de Streekdichter. Als dichter word je benoemd voor twee jaar. Dit jaar is door de commissie gekozen om Jacobus Seunnenga te benaderen om de komende jaren Streekdichter te zijn voor Noardeast-Fryslân. Een streekdichter beschrijft de actualiteiten om de inwoners van de gemeente op eigen wijze een spiegel voor te houden. Daarnaast is het doel om poëzie dichter bij de mensen te brengen. Seunnenga was zeer vereerd om als Streekdichter te worden benoemd, in de aanloop naar zijn benoeming werden door de leerlingen; Esther van der Kooi, Margriet van der Keulen en Iverne van der Velde gedichten over het landelijke thema ‘vrijheid’ van de poëzie week voorgedragen. Antje Holwerda zong haar gedicht waarin zij zich zelf begeleidde op Ukelele.

Na deze gedichten werd Jacobus Seunnenga de wisseltrofee, de zilveren pen en een oorkonde overhandigd door Rennie Veenstra. Tijdens de pauze konden de aanwezigen Seunnenga feliciteren, hierna speelde hij twee nummers. Dit op zijn eigen komische manier. Seunnenga werd bekend met de band Pigmeat en Kobus gaat naar Appelscha.

Na de pauze mochten ook de ouderen van zorgcentrum Dongeraheem hun steentje bijdragen aan deze Receptie van het Gedicht. De bewoners van Dongeraheem mochten 3 januari even proeven aan ‘De Dichter des Vaderlands’ Tsead Bruinja. Hij gaf toen namelijk een workshop gedichten schrijven in Dongeraheem. Na een goede begeleiding van Tsead in het schrijven werden de ouderen voorgelegd om hun gedicht voor te dragen tijdens Gedichtendag, Mevr. van der Kooi, Dhr. Boeijenga en Mevr. Kooistra vonden het eerst alle drie wel spannend maar na het voordragen viel er bij alle drie een zucht van verlichting. Ook deze gedichten gingen over vrijheid, vrijheid die ze alle drie mochten meemaken en wat in de gedichten ook naar voren kwam, hier en daar met een brok in de keel.

De kersverse Streekdichter sloot de Recptie van het Gedicht af met enkele liederen.

Bote Sape Schoorstra