Bouwgroep Dijkstra Draisma daagt start-ups uit voor kozijnen van de toekomst

dokkum Bouwgroep Dijkstra Draisma beschikt over een fabriek waar met behulp van robots complete gevels worden geproduceerd, inclusief kozijnen met glas. Maar zoals bij elk onderdeel, geloven ze bij de bouwer dat ook dit onderdeel efficiënter kan worden ingericht. Daarom dagen ze vernieuwers uit om met oplossingen te komen, via de BeStart Challenge.

Oplossingen voor het efficiënter produceren van ‘gaten in de gevel’ kunnen vanuit diverse invalshoeken worden bekeken: op het gebied van (alternatieve) materialen, een compleet ander systeem, zoals in de auto-industrie, of radicale verbeteringen in het montageproces; in een geïndustrialiseerde omgeving zoals de fabriek in Dokkum is veel mogelijk.

De BeStart Challenge kent een aantal voorwaarden. De huidige functies van kozijnen dienen in acht te worden genomen, maar wellicht kunnen er functies aan worden toegevoegd. Zo worden kozijnen op dit moment gebruikt voor het doorlaten van licht, isolatie, het creëren van openingen (met behulp van ramen en deuren) en waar geen sprake is van mechanische ventilatie worden kozijnen gebruikt voor natuurlijke ventilatie.

Start-ups kunnen zich aanmelden tot uiterlijk 18 maart via de website: bestart.nl/challenge