Lokalen naar de provincie

Regio Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân gaat provinciaal. Onder het motto ‘maak van lokalen ook provincialen’ doet de lokale partij – samen met andere lokale Friese partijen – mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

NoardeastFryslân levert drie namen voor de kieslijst. Lijsttrekker Provinciaal Belang Fryslân Rinus Buising zegt: “De stoelen op het Provinciehuis worden momenteel hoofdzakelijk bekleed door de landelijke of provinciale politieke partijen. Hierdoor wordt er te weinig geluisterd naar de inwoners van onze provincie. En als er wél wordt geluisterd, dan wordt dit vaak voor kennisgeving aangenomen en wordt er te weinig of niets mee gedaan. Bij Provinciaal Belang Fryslân komt de inbreng uitsluitend van de (leden van de) lokale partijen en weet men dus zeker dat er met hun inbreng iets wordt gedaan.”

Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân maakt zich op voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart 2019. Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân? Jazeker. Zij hebben zich, net als 13 andere onafhankelijke, lokale partijen in Fryslân verenigd in Provinciaal Belang Fryslân. “Op deze manier kan de lokale politiek zich ook laten horen op het Provinciehuis. Onder het motto: maak van lokalen ook provincialen.”

Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân levert voor de Statenverkiezingen drie kandidaten: de nummer 5 Pieter Braaksma uit Oostrum, de nummer 15 Janny van Midlum uit Wierum en op plaats 19 Taeke Visser uit Moddergat. Aan de veel gehoorde opmerkingen van de inwoners: “Wij hoeven niet te stemmen, want er wordt toch niet naar ons geluisterd, komt vanaf 20 maart dan ook eindelijk een einde. Vanaf die datum wordt er wél geluisterd naar en gehandeld voor de inwoners.”

Buising: “Wij zien de achteruitgang van het aantal inwoners dan ook niet als een onoverkomelijk probleem, maar als een uitdaging. En die uitdaging gaan we graag aan. We moeten ervoor zorgen dat er ook voldoende nieuwbouw in de kleine(re) dorpen wordt gepleegd. Bewoners in die kleinere kernen zijn de basis voor een gezonde lokale economie. Zonder voldoende aanwas van mensen verdwijnt niet alleen het woonplezier, maar ook onder meer bushaltes, winkels, pinautomaten, huisartsen en scholen. Dit moet anders en dit kán ook anders!”

En natuurlijk sluit Provinciaal Belang Fryslân de ogen niet voor andere problemen zoals die van het klimaat. Uiteraard moeten hiervoor oplossingen komen, maar niet met de zevenmijlslaarzen zoals nu in het klimaatakkoord is vastgelegd. “Hiervoor zijn andere mogelijkheden en ook hiervoor zullen wij ons met man en macht en voor 100 procent inzetten.