Eva Mosterman en Lois Weidenaar voorleeskampioenen

KOLLUM - Eva Mosterman van de Kardinaal de Jongschool uit Nes (Ameland) en Lois Weidenaar van De Lichtbron uit Buitenpost zijn woensdag 6 februari voorleeskampioen geworden. Zij wonnen de regiowedstrijd van de Nationale Voorleeswedstrijd in De Colle te Kollum, die werd georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân.

Op de tweede plaats eindigden Malin Pheifer van 't Hunnighhouwersgat uit Midsland (Terschelling) en Ramona Ploeg van de Nynke v Hichtumschool uit Dokkum. De derde plaatsen waren voor Silke Meiier van de Professor Casimirschool uit Kollum en Danian van der Mossel van de Theun de Vriesskoalle uit Feanwâlden.

Aan de finale deden de voorleeskampioenen mee van 23 basisscholen uit Boelenslaan, Buitenpost, Burum, Damwâld, De Westereen, Dokkum, Drogeham, Feanwâlden, Holwerd, Kollum, Midsland (Terschelling), Munnekezijl, Nes (Ameland), Schiermonnikoog, Surhuisterveen en Twijzel. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

De presentatie was in handen van Tjitske van der Velde en Christien van der Meulen, lees- en mediaconsulenten bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zaten Arjan Hut (dichter), Martin Scherstra (kinderboekenschrijver), Rena Wagenaar (oud-bibliotheekmedewerker), Linda de Haan (illustratrice van kinderboeken), Margreet van Deelen (beleidsmedewerker gemeente) en Hanneke Sinnema (lees- en mediaconsulent bibliotheek). In de pauze konden deelnemers en bezoekers genieten van een voorstelling van kinderentertainer Ari C.

Provinciale ronde

De winnaar van de regionale ronde van de voorleeswedstrijd mag door naar de provinciale ronde op 9april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 22 mei 2019 in Schouwburg Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.