Containerramp: Er spoelen nog dagelijks spullen aan

AMELAND - Op het Noordzeestrand van Ameland spoelen nog dagelijks spullen aan die afkomstig zijn uit de containers van het schip MSC Zoe, die ruim een maand geleden vracht verloor bij het Duitse eiland Borkum.

Jutters vonden ook deze week op het Amelander strand vooral speelgoed en kleding. Sommige Amelanders hebben inmiddels een hele verzameling met gevonden spullen als little pony’s en een garderobe met truien, leggings en T-shirts uit zee gevist. De kleding ziet er prima uit en na een wasbeurt kan de kleding weer als nieuw worden gedragen. Volgens de jutters is het maar net hoe de stroming van de zee is. De ene keer spoelen er spullen aan bij Buren en de volgende dag bij Ballum. Echte Amelander jutters kijken iedere dag even op het strand om te zien of er weer iets is aangespoeld. Meestal is het meteen raak en keren zij met behoorlijk veel spullen van het strand huiswaarts.

In eerste instantie werd gedacht dat de MSC Zoe begin januari ongeveer 300 containers had verloren tijdens een storm op zee, maar naar nu blijkt zijn dat er meer. Zeker 345 containers zijn overboord geslagen. Een groot deel van de containers is gelokaliseerd.

Voor jutters op Ameland zijn de aangespoelde spullen uit de containers herbruikbaar, maar garnalenvissers bij de Waddeneilanden ondervinden dagelijks overlast van de containerramp en treffen de spullen aan in hun netten, die daardoor kapot gaan.