Amelander Vocaal Ensemble 'Vocalis' bestaat 25 jaar

HOLLUM - Vocalis bestaat dit jaar 25 jaar. Op dinsdag 29 december 2015 wordt dit gevierd met een gecombineerd jubileum- en eindejaarsconcert in de Ned. Hervormde Kerk te Hollum, Ameland onder leiding van dirigent Gijsbert de Jong.

Vocalis is ontstaan uit een ad hoc ensemble van vier zangers, ter gelegenheid van een huwelijk. In de loop van 1990 en 1991 werd Vocalis uitgebreid met nog vier stemmen. De repetities werden gehouden bij de leden thuis. Al spoedig
werden er succesvolle concerten door dit achtkoppig ensemble gegeven. Met de uitbreiding naar zestien leden ontstond de mogelijkheid tot het uitvoeren van dubbelkorige werken. Het repertoire omvat nu geestelijke en wereldlijke liederen uit alle stijlperioden. Vocalis heeft veel affiniteit met muziek uit middeleeuwen en renaissance. Componisten als da Palestrina, di Lasso, Sweelinck,  Monteverdi, en Willaert staan regelmatig op het programma evenals Purcell, Buxtehude en Bach. Ook werk van latere componisten als Brahms, Saint-Saëns, Rachmaninoff en Duruflé worden vaak uitgevoerd.
Vocalis treedt regelmatig op. Naast het traditionele eindejaarsconcert geeft het koor het gehele jaar door concerten. In de passietijd wordt The Crucifixion van J. Stainer uitgevoerd:  in 2016 in Hollum en in Berlikum (Frl.). Ook treedt Vocalis
buiten Ameland op: in Drachten, Burgum, Leeuwarden, Beek en Frankfurt werden succesvolle concerten gegeven.
Aan het jubileumconcert wordt medewerking verleend door enkele leden van het studentenorkest “Bragi” uit Groningen.
Naast een aantal a capella stukken rond de thema’s 'Aankondiging en geboorte', 'Religieus erfgoed' en 'Liefde en gevoel', wordt Vocalis speciaal voor deze gelegenheid door het orkest begeleid bij werken van Heinrich Schütz en Dietrich Buxtehude.
Het jubileumconcert vindt plaats op dinsdag 29 december 2015 en begint om 20.00 uur.