Carbidschieten in Noordoost-Friesland

DOKKUM - Met carbidschieten is op diverse plaatsen in Noordoost-Friesland het oudejaar uitgeluid.

Omstreeks 08.30 uur waren de carbid mannen en vrouwen uit Ee er weer klaar voor. Met 50 man en 80 bussen wordt er weer een poging gedaan om de kwade geesten van de klei af te jagen. Volgend jaar bestaat de georganiseerde club 50 jaar en zal er groots uitgepakt gaan worden. Door de regels die van te voren afgesproken waren door gemeente en organisatie zag alles er weer keurig en verzorgd uit. Op oudejaarsochtend voor 6:00 uur waren de eerste carbidknallen in Kollum te horen. Een paar uren later waren op verschillende plaatsen in Kollum ploegen actief met hun melkbussen. Zo stond er een groep langs het bedrijventerrein Jumaheerd en bij de Dwarsried en ook in een weiland aan De Anjen en aan de Tochmalaan. Sommige ploegen hadden een gasstel mee om zich van een warme hap te voorzien en ook werd er op oliebollen getrakteerd. Er kwamen zoals elk jaar weer veel mensen een kijkje nemen bij de verschillende ploegen. In Damwâld schoot Wijkagente Sabine van Dijk een rondje gezellig mee. met de heren van carbidploeg de Oerknal.

In Twijzel aan de Wetzebuorren was de carbidploeg vanaf ‘s morgens vroeg al bezig met ruim 20 melkbussen, om het oude jaar uit te knallen. Er kwamen ook hier veel mensen even een kijkje nemen op deze gezellige plek. Aan het eind van de middag gaat de ploeg naar het wegrestaurant om nog even gezellig na te praten.

De bijgaande foto;s zijn gemaakt door Jan van Empel (Harddraversdijk in Dokkum), Koos Scherjon en Nienke Dijkstra (Damwâld), Sake Beerstra (Kollum), Fokke Jongsma (Kollum, Westergeest, Twijzel), Burt Sytsma Photography (Ee)