Ruim 10.000 diploma's uitgereikt bij jubilerend ZwemCentrum Kollum

KOLLUM - Op 28 december is het tien jaar geleden dat aan de Willem Lodewijkstraat in Kollum het ZwemCentrum Kollum werd geopend. Daarmee werd een lang gekoesterde wens van Hans Pantjes werkelijkheid en terugziend op die tijd kan hij nu alleen maar vaststellen dat de stap van toen de juiste is geweest.

Gepokt en gemazeld in het zwemonderwijs leefde op dat moment de gedachte dat een gerichte aanpak van  zwemonderwijs tot veel meer diploma's zou leiden, een gedachte die al snel bewaarheid bleek te worden, de persoonlijke benadering gaf prachtige resultaten. ,,Momenteel naderen we al bijna de elfduizend grens'', aldus Hans Pantjes die benadrukt dat zijn zwembad helemaal op eigen benen staat. ,,We hoeven geen beroep te doen op subsidies of andere
bijdragen, wij zijn echt zelfstandig''.
Vanwaar die grote belangstelling voor het diploma zwemmen in het ZwemCentrum? Marten Ettema, ruim zes jaar de rechterhand van Hans Pantjes, weet daar wel een antwoord op.  Ettema benadrukt dat met name de persoonlijke aandacht voor het kind een belangrijk gegeven is om tot dit succes te komen. In het bad in Kollum staat voorop dat het kind zich er thuis moet voelen. Dat kan op verschillende manieren. Eén daarvan is het altijd in het water aanwezig zijn van de lesgever. Het kind weet dus dat er hulp in de directe nabijheid is mocht het even misgaan. Daarnaast speelt een rol dat er voor de zuivering van het water geen chloor wordt gebruikt maar dat het water schoon blijft door middel van zout-
elektrolyse. Verder is het niet onbelangrijk dat er altijd een constante watertemperatuur van 32 graden is. Uit een wijde regio rond Kollum weten de zwemliefhebbers inmiddels dat les zwemmen bij ZwemCentrum Kollum niet alleen tot een diploma leidt maar ook nog eens plezierig is. Dat diploma is op zich al bijzonder, want de overkoepelende internationale organisatie ENVOZ zorgt ervoor dat het behaalde diploma in vier talen kan worden uitgereikt.
Het is overigens niet alleen les zwemmen dat het ZwemCentrum een goede naam heeft gegeven in de afgelopen tien jaar. Een groot scala aan watersporten & watertherapie zorgt ervoor dat er vrijwel altijd wel activiteiten in het water zijn. Overdag gaat grotendeels om bepaalde doelgroepen uit de samenleving, die graag gebruik maken van het water van het
ZwemCentrum. Meer bewegen voor ouderen bijvoorbeeld, regelmatige gasten in het zwembad. Daarnaast zijn er mensen met reuma-klachten die graag gebruik maken van het warme badwater, maar ook astma- en carapatiënten komen graag naar Kollum. En dan zijn er nog de gasten met een lichamelijke beperking die in groepsverband naar het ZwemCentrum komen, de waardering voor hetgeen wat geboden wordt is er van iedereen.
In de avonduren zijn het de zwemliefhebbers die gewoon even in het water willen zijn of de mensen die deelnemen aan  'een natte-sportactiviteit' als aqua spinning, aqua jogging enzovoort. Kortom: ZwemCentrum Kollum biedt voor vrijwel iedereen wel een activiteit die bij hem of  haar past.
Tien jaar ZwemCentrum Kollum, enkele jaren geleden uitgeroepen tot beste zwembad van Nederland in haar categorie, daarnaast werd al enkele jaren de titel van creatiefste zwembad behaald. Creatief omdat de gasten na afloop van een verblijf in het water kunnen genieten van een kopje koffie of thee in het zwemcafé, creatief ook omdat er in dat zwemcafé een piano staat, -waar vind je dit elders- en creatief door de wijze waarop de bezoeker wordt benaderd met persoonlijke aandacht,  die is voor iedereen verschillend.
,,Het plezier moet bij ons voorop staan en dat wordt gewaardeerd door onze bezoekers. Wij werken er hard aan om die doelstelling ook in de toekomst gestalte te geven'', aldus  Pantjes en  Ettema. Natuurlijk kan iedereen meegenieten van het tienjarig jubileum door middel van een passende jubileumactie. Zie daarvoor de advertentie in de krant van volgende week woensdag 16 december.
Foto: Sake Beerstra