Marten Boltjes sterke biljartkampioen Dongeradeel

DOKKUM - In HotelCafe­Restaurant van der Meer in Dokkum werd afgelopen zaterdag door zestien deelnemers volop gestreden om de kampioenstitel tijdens het 'Open kampioenschap Dongeradeel' biljarten in de discipline bandstoten.

De eerste ronde werd gespeeld in een poulesysteem van vier poules met vier spelers, waardoor iedereen minimaal drie wedstrijden speelde. Hierna werden louter knock-out wedstrijden gespeeld. De partijen waren gebaseerd op twintig beurten. Deze eerste rond was direct het eindstation voor onder andere voormalig kampioenen Theo de Jager en Ties de Vries. Theo was duidelijk niet in vorm, want hij wist geen enkele partij te winnen.
In de eerste vier knock- out wedstrijden rekende Klaas de Bruin af met outsider Alle Wielstra, bleef Marten Boltjes een prima spelende Jan Jongsma de baas en declasseerde Jan van Seggeren kanshebber Andries van der Meer. De grootste verrassing was echter de uitschakeling van regerend kampioen Henk Boltjes door good old Johannes de Jong. Zo bleven er uiteindelijk vier deelnemers over waaronder de prijzen zouden worden verdeeld. Deze vier speelden eerst de kruisfinales. Hierin wist Klaas de Bruin zich te ontdoen van de moegestreden Johannes de Jong en trok Marten Boltjes uiteindelijk aan het langste eind in een uitermate spannende partij tegen de verliezend finalist van vorig jaar, Jan van Seggeren. Derhalve zouden Johannes de Jong en Jan van Seggeren de kleine finale om de derde en vierde plaats moeten spelen, maar omdat bij De Jong het beste er van af was, besloot hij deze wedstrijd niet meer te spelen en genoegen te nemen met de vierde plaats.
In de finale, die van een prima niveau was, ging de strijd in het begin gelijk op maar leek het er in het verloop van de partij op dat de Bruin zou gaan winnen. Echter in de laatste vier beurten liet hij steekjes vallen en sloeg Boltjes toe. Hij wist deze finale te winnen in negentien beurten. Zo kwam er na 32 gespeelde partijen een einde aan het geslaagde toernooi, waarbij er op de momenten dat men niet hoefde te spelen hier en daar wat werd bijgepraat met oude bekenden, of een potje werd gekaart. De kortste partij van deze dag was zowel voor Marten Boltjes als voor Jaap Gulmans. Beiden wisten een partij te winnen in slechts negen beurten. Andries v.d. Meer maakte de hoogste serie, een serie van negentien.
Nadat de kruitdampen waren opgetrokken kon de volgende eindstand worden genoteerd:
1. en 'Kampioen Dongeradeel bandstoten 2015': Marten Boltjes
2: Klaas de Bruin
3: Jan van Seggeren
4: Johannes de Jong