Inwoner Hallum krijgt jaar cel voor verkrachting

LEEUWARDEN/HALLUM – Een 28-jarige Hallumer die de verzorgster van zijn gehandicapte zuster in mei vorig jaar meermalen heeft verkracht, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, plus een jaar voorwaardelijk.

De Hallumer heeft het slachtoffer, die in het kader van een pgb-regeling voor zijn zuster zorgde, op 28 mei vorig jaar tot twee keer toe in de ouderlijke woning verkracht. Zijn ouders waren die dag afwezig. De man heeft de verzorgster met een roestige zeis bedreigd. Als ze niet mee zou werken, dan dreigde hij haar ‘kapot’ te maken. Na de eerste verkrachting bleef de vrouw in de woning, omdat ze de gehandicapte zus van de verdachte niet alleen wilde laten.

‘s Avonds werd ze nogmaals verkracht. Het gebeurde heeft een enorme impact gehad op het slachtoffer, ze ondervindt nog steeds de gevolgen. De Hallumer moet haar 4000 euro smartengeld betalen. De man had die dag veel gedronken, Belgische speciaalbiertjes, en hij had cocaïne gebruikt. Mede onder invloed van teveel alcohol en drugs is hij de beheersing over zijn gedrag en zijn seksuele gevoelens kwijtgeraakt, stelt de rechtbank. De Hallumer moet zich laten behandelen en hij krijgt een alcohol- en drugsverbod opgelegd. Twee weken geleden eiste de officier van justitie 2,5 jaar cel plus een jaar voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat de officier te weinig rekening heeft gehouden met de geestelijke vermogens van de verdachte: hij functioneert op de grens van een licht verstandelijke beperking en zwakbegaafdheid. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.