Verdachte mishandeling meisje (18) wil geen hulp

LEEUWARDEN/DOKKUM -Justitie en de reclassering kunnen geen kant op met een 22-jarige Dokkumer, die woensdag terecht stond op verdenking van poging tot doodslag. De Dokkumer zou in de nacht van 1 juli een meisje van 18 meermaals tegen het hoofd hebben getrapt, vlakbij de slaap volgens getuigen.

Dat levert in het boekje van officier van justitie Johan Stoffels een poging tot doodslag op. Stoffels eiste negen maanden jeugddetentie. Op advies van de jeugdreclassering had de officier besloten af te zien van toepassing van het strafrecht voor volwassenen. De Dokkumer heeft een verstandelijke beperking: hij heeft een IQ van 57 en hij heeft PDD-NOS, een vorm van autisme.

Eigenlijk heeft hij aan alle kanten hulp en begeleiding nodig, maar de Dokkumer weigert elke vorm van toenadering op dat gebied. Hij laat zich slecht sturen. Na een eerdere veroordeling – voor huiselijk geweld- moest hij zich regelmatig melden bij Trajectum, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Van de 26 afspraken zegde de Dokkumer bijna de helft af.

Nadat hij was aangehouden voor de mishandeling van het meisje, heeft hij een poosje in voorarrest gezeten. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten. Eén van die voorwaarden was dat hij niet zou drinken. Daar heeft hij zich niet aan gehouden. ‘Omdat ik niks heb gedaan’, zei de Dokkumer woensdag. Hij ontkent de mishandeling, hoewel er drie verklaringen tegen hem liggen.

Niet alleen het slachtoffer, ook twee getuigen hebben verklaard dat hij het meisje driemaal tegen de slaap heeft getrapt. Volgens de jeugdreclassering kan hij eigenlijk niet zelfstandig functioneren en heeft hij op allerlei gebieden hulp en steun nodig. Omdat de Dokkumer alles afwimpelt, restte de officier niets anders dan een ‘kale’ gevangenisstraf te eisen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 6 maart uitspraak.