Elly’s Brood staat symbool voor strijd tegen hersentumor

Dokkum - Roelof de Jong heeft uit naam van Echte Bakker Eddy de Jong, een cheque van 295 euro voor de Stichting STOP Hersentumoren overhandigd aan Elly Leistra-Van der Velde uit Brantgum.

De bakkerszaken in zowel Dokkum als De Westereen verkochten vanaf februari 2018 rond de zeshonderd stuks van het speciale Elly's Brood en van elk verkocht brood ging vijftig eurocent naar Stichting STOP Hersentumoren. Het natuurdesembrood is een brood waar de bakker minimaal twintig uren mee bezig is, er zit geen gist in, waardoor het rijpingsproces heel lang duurt. ,,Daarom stond dit brood symbool voor de vele uren die Elly wekelijks in het goede doel en haar strijd tegen hersentumoren stopt”, aldus bakker Roelof. ,,Verder is dit bijzondere brood bij de meeste mensen nog vrijwel onbekend, evenals STOP Hersentumoren bij verreweg de meeste mensen nog onbekend is”.

Initiatiefneemster Elly is ontzettend blij met de cheque voor de stichting, het brengt haar weer een stukje dichterbij haar doel van 100.000 euro. Uiteindelijk hoopt ze met al haar acties 200.000 euro bij elkaar te krijgen. Elly kreeg in september 2016 zelf de diagnose hersentumor, een zogeheten diffuus, een soort spinnenweb, dat woekert op meerdere plaatsen aan de linkerkant onder de schedel. Zij deed toen de schokkende ontdekking, dat er amper tijd en geld in onderzoek naar behandelmethodes wordt gestoken voor deze vorm van kanker, ‘simpelweg’ omdat te weinig mensen dit type hersentumor hebben.

Werken gaat al een paar jaar niet meer, want naast de vele onzichtbare handicaps, heeft ze onder andere last van verminderde concentratie, geheugenproblemen en samenwerken is heel moeilijk. Op dit moment gaat het naar omstandigheden redelijk. ,,Ik merk wel dat ik achteruit ga qua vermoeidheid en beperkte energie”, vertelt ze. ,,Maar ik denk dat mijn gezin er nog het meeste last van heeft. Zolang ik alleen en zonder prikkels ben, kan ik heel veel, maar zodra ik in een wereld kom met allemaal prikkels, dan heb ik last van dingen vergeten, dan wordt het heel druk in mijn hoofd en word ik zweverig. Ik wil dan sneller als mijn hoofd en dat kan dus niet meer.” Ze stamelt even in haar verhaal, wil nog iets toevoegen, maar is dat alweer kwijt... Gelukkig staat de groei van haar tumor nu al anderhalf jaar stil en Elly hoopt een eventuele hersenoperatie zo lang mogelijk uit te kunnen stellen.

Ondanks alles is Elly erg druk met haar acties. ,,Dat is ook mijn streven, elke dag is voor mij belangrijk en ik heb toch wat om handen. Het zijn dingen die mij dagelijks op de been houden en het zorgt ervoor dat mijn wereldje wat wordt vergroot en dat is alleen maar mooi.”

Walk4Brains

Zo organiseert Elly dit jaar, naast haar Kuier fan Brantgum op 22 september, voor het eerst de Walk4Brains in Hantumhuizen. Dit jaarlijkse wandelevenement, waarvan de opbrengst ten behoeve komt aan de Stichting STOP Hersentumoren, is in het weekend van 29 en 30 juni op veel plaatsen in het land en nu dus ook in Noordoost Friesland. Het thema van deze 15 kilometer lange wandeling is ‘Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt altijd wel weer licht’ en zal in de vroege zondagochtend om 03.00 uur van start gaan. Wilt u deelnemen aan deze tocht, doneer dan minimaal 10,00 euro en u bent verzekerd van een onvergetelijke Walk4Brains. Aanmelden kan op www.stophet.nl/walk4brains en klik op de Walk4Brains Hantumhuizen.

Stichting STOP Hersentumoren is een onafhankelijke organisatie gedreven door enthousiaste vrijwilligers, onder wie veel patiënten en hun naasten. Ongeveer 70% van het onderzoek naar hersentumoren wordt gefinancierd met donatiegelden. Wie meer wil weten over Elly en haar strijd tegen haar hersentumor of over alle acties die zij organiseert, kan een kijkje nemen op www.stophet.nl. Onder het kopje Acties en Deelnemers Overzicht kunt u alle informatie vinden en kunt u doneren. Ook op Elly's pagina www.blikjedopje.nl, de inzamelingsactie die inmiddels vanuit het hele land wordt gesteund, kunt u haar helpen.