Feanwâldster (27) teelt hennep en pleegt inbraak in voetbalkantine

LEEUWARDEN/FEANWÂLDEN – In krap veertien dagen tijd kwam een Feanwâldster (27) in september vorig jaar tot twee keer toe in aanraking met de politie. Eerst bleek hij een wietplantage in zijn woning te hebben, elf dagen later had hij ingebroken in de kantine van sc Veenwouden. Beide delicten hadden te maken met financiële problemen.

De Feanwâldster vertelde maandag aan politierechter Monique Dijkstra dat hij zo’n 70.000 euro schuld heeft. Medio september, hij woonde toen nog in Leeuwarden, dacht hij dat een wietplantage een oplossing kon bieden. Via via was hij in aanraking gekomen met personen die in zijn woning een kwekerij bouwden. De stroom werd illegaal afgetapt. Op 17 september stond de politie voor de deur, er was een anonieme tip binnengekomen.

De wietplanten waren al geoogst, de politie telde 101 potten met plantenresten. Zoals te doen gebruikelijk in de gemeente Leeuwarden werd de bewoner uit de woning gezet. Hij moest noodgedwongen terug naar zijn ouders in Feanwâlden. Op 28 september werd hij betrapt na een inbraak in de kantine van de plaatselijke voetbalclub. Hij had een laptop, een acculader en een router gestolen. De Feanwâldster liep nog in een proeftijd. Een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur moet hij alsnog uitvoeren.

Voor de wietplantage en de inbraak kreeg hij een werkstraf van 150 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij moet zich melden bij de verslavingszorg – hij was indertijd drugsverslaafd- en hij moet zich mogelijk laten behandelen. Drie jaar lang, gedurende de proeftijd, mag hij geen alcohol en drugs gebruiken. De 500 euro die hij van de henneptelers kreeg voor het beschikbaar stellen van zijn woning, moet hij terugbetalen. En hij krijgt hulp bij zijn financiële problemen.