‘Denkers’ groep 7/8 komen bovendrijven op Dockinga College

DOKKUM - Op dinsdag 26 februari was de laatste bijeenkomst van het Archimedesproject op het Dockinga College. Het project maakt deel uit van het programma ‘Denkers en Doeners’ waarbij kinderen uit groep 7 en 8 lessen volgen op verschillende locaties van het Dockinga College. De ‘Doeners’ volgen lessen op de VAKschool, terwijl de ‘Denkers’ hun hersenen laten kraken op de locatie havo/vwo.

De afgelopen 6 weken hebben de ‘Denkers’ vol enthousiasme gewerkt aan het Archimedesproject. In deze lessen hebben ze onder begeleiding van Peter Mulder (docent Techniek en Natuurkunde), Nico Wolf (docent Natuurkunde en Scheikunde) en Remko Meijer (TOA en docent Natuurkunde) de Wet van Archimedes bestudeerd. Met behulp van formules, opdrachten en een interactieve app kwamen ze erachter dat de opwaartse kracht die een voorwerp in een vloeistof ondervindt even groot is als het gewicht van de verplaatste vloeistof. Vervolgens hebben ze in groepjes aan de hand van een aantal ontwerpeisen een boot ontworpen. De les erna werd er gestart met het bouwen van de bootjes. De tewaterlating van de (model)boten vond gisteren plaats. Dat was een spannend moment voor de leerlingen, want zou de boot drijven of toch zinken? De boten werden getest op vaarsnelheid, diepgang en laadvermogen. De diepgang en het laadvermogen moesten van tevoren worden berekend, en de teams met de beste inschatting vielen in de prijzen. Tot slot was er een prijs voor het team met de snelste boot.

In de volgende lessenreeks gaan de leerlingen een plan maken om een eigen bedrijf te starten in Dokkum. In groepjes gaan de leerlingen aan verschillende ondernemersplannen werken en als afsluiting gaat ieder groepje een elevator pitch houden. Dat betekent dat elk groepje in een paar zinnen overtuigend gaat vertellen wat het plan is.