Een terugblik op de herenmode

Herenmode is door de jaren heen veel veranderd en daar kunnen we blij mee zijn. In het begin van 20e eeuw is er weinig gebruik gemaakt van kleding met een kleurtje. De kleding oogt daardoor saai en het straalt geen emotie uit. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan kleding met een kleurtje of leuk detail. Het is een manier om jezelf te onderscheiden en op te vallen.

Mannen zijn zich meer bewust geworden van de impact dat mode heeft. Ga mee terug de tijd in om meer te ontdekken over de herenmode!

1900 tot 1950

Lange jassen, hoge hoeden en ondersteunend met een wandelstok liepen mannen vol trots door de straten heen. In 1900 wordt het driedelig pak gedragen als formaliteit en gezien als het hebben van een status. De wandelstok en hippe zakhorloges waren ondersteunende accessoires die de man zelfvertrouwen gaf. Een decennia later is kleding een manier om aan te tonen tot welke klasse je behoort. Overhemden en sokken verschijnen langzamerhand in verschillende kleuren op de markt en worden ook met name populair in Amerika. Begin jaren 30 wordt er steeds meer gebruik gemaakt van katoenen kleding. Broekspijpen vallen wijd en colberts zijn strak getailleerd. Overigens gaat de kwaliteit van kleding achteruit gedurende jaren 30. Dit is veroorzaakt door de oorlogen die destijds bezig waren. In de jaren 40 neemt de kwaliteit weer toe. Men geeft meer aandacht aan kostuums. Kostuums zijn grijs en worden gemaakt van lichter materiaal. Een hooggesloten jas is nog steeds gebruikelijk, maar het begint met het dragen van een strakke broek.

1950 tot 2000

In 1950 begint de rock-’n-roll trend. Het is het tijdperk van leren jassen. Iedereen ziet er jong en zorgeloos uit. Met name de mannen dragen spijkerbroeken met hoog opgerolde broekspijpen. Tegenwoordig zien we die trend weer terug komen bij zowel de mannen- als vrouwenmode. Rond de jaren 60 is de spijkerbroek meer getailleerd en wordt de mode kleurrijker. Rond deze tijd zijn de Beatles populair. Door de populariteit van de Beatles lieten veel mannen hun haar groeien. De mannenmode is in deze tijd nonchalant; hippe kleding, kleurrijke patroontjes, peace tekens en laarzen. In de jaren 70 zijn de printjes enorm populair. Iedere man droeg een t-shirt met een print. Richting het eind van de jaren zeventig ontstaat de punk-beweging. Gescheurde kleding, hanenkam, en opvallende oorbellen zijn typische kenmerken voor die beweging. Rond jaren 80 zijn colberts steeds populairder onder mannen en wordt vrijetijdskleding op werk steeds meer geaccepteerd. Het gaat mis met de mannenmode in de jaren ’90. Wijde broeken, trainingspakken en met name kleding dat een ‘laid-back’ gevoel uitstraalt. 

Heden

Tegenwoordig zie je dat mannen gewend zijn om strakkere kleding te dragen. Men combineert verschillende kleuren uit om zo een perfecte look te creëren. Door de jaren heen zijn twee kledingstukken hetzelfde gebleven. Dit zijn heren T-shirts en heren overhemden.  Wat je wel ziet is dat er verschillende pasvormen en modellen op de markt zijn gekomen. De stijl van de zero’s wordt over het algemeen beschreven als sportief en casual.