Blijster neven gaan woning vervelende buurman met bijl te lijf

LEEUWARDEN/BLIJE - Twee neven uit Blije (23, 24) die begin december 2016 de woning van een buurman met een bijl en een klauwhamer te lijf gingen, zijn woensdag door politierechter Gustaaf Wijnands veroordeeld tot werkstraffen. De neven hadden ramen ingeslagen en de voordeur vernield.

Het voorval kwam niet uit de lucht vallen: de 24-jarige, diens gezin en de buurt hadden al veel langer last van de buurman, een man die psychisch in de war was. Op 4 december 2016 had de buurman de vriendin van de 24-jarige verdachte lastiggevallen. De vrouw, alleen thuis met een baby van zes weken, was doodsbang en waarschuwde haar vriend.

Die toog met zijn neef en twee achterneven naar de woning. Vooral de twee neven lieten zich gelden door met een klauwhamer en een bijl op de voordeur en de ruiten te slaan. Volgens officier van justitie Margreeth Meijer was het niet de eerste keer dat er ramen sneuvelden. In dezelfde week was de glaszetter al drie keer bij de woning aan de Stationsweg geweest. De neven werden voor openlijke geweldpleging veroordeeld tot werkstraffen van 60 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

De achterneven werden vrijgesproken. De rechter vond dat zij geen ‘significante bijdrage’ hadden geleverd aan het geweld. De ene achterneef, 22 jaar, had met een klomp tegen een muur geslagen. De ander had geprobeerd de boel te sussen. Een schadevordering van de woningstichting, een bedrag van ruim 4000 euro, voldeed niet aan de wettelijke vereisten en werd afgewezen.