Hovercrafts zoeven straks over het Wad

NES (A) - Elektrische hovercrafts op het Wad. Het zou zomaar kunnen. De Amelander Veerdienst is van plan drie of vier luchtkussenboten te laten bouwen als het in 2029 de concessie voor het veer Ameland-Holwerd krijgt toegewezen. Dit vaartuig biedt diverse voordelen: er is geen geul voor nodig waardoor er niet gebagggerd hoeft te worden en het is milieuvriendelijk. Bovendien worden de schepen uitgerust met zonnepanelen en stoten ze minder CO2 uit.

Fabian Kock van de Amelander Veerdienst onthulde dit idee woensdagavond op een drukbezochte bijeenkomst in de BWS in Nes. De meeste aanwezigen staken aan het einde van de avond de hand op toen werd gevraagd of de club door moet gaan met het ontwikkelen van de plannen voor een veerdienst à la Texel, waar de eilander een eigen onderneming hebben. Wie op Ameland meedoet wordt aandeelhouder en heeft inspraak. Er zijn nu al externe geldschieters die zich aanbieden, meldde Kock. Zij zijn van harte welkom maar zullen geen stemrecht krijgen. En geld is er nodig, want één veerboot gaat 20 miljoen euro kosten.

Dat de Amelander Veerdienst is ontstaan is bepaald niet omdat de initiatiefnemers gelukkig zijn met de huidige reder, Wagenborg Passagiersdiensten, die al sinds 1904 tussen Ameland en Holwerd vaart. Vertragingen, tarieven en het gebrek aan transparantie behoren tot de grootste ongenoegens van de initiatiefnemers.

Rudolf Teuben lanceerde, toen hij nog raadslid was, het idee van een eigen veerdienst. Hij wenste de Amelander Veerdienst veel succes, maar waarschuwde voor het programma van eisen dat aan de concessie wordt gesteld: „Dat is niet misselijk!”

Als gastspreker was uitgenodigd Marcel Meyer, geboren in Pekela en nu burgemeester van Samsø, een eiland tussen Sjælland met Kopenhagen aan de ene kant en Jutland met Aarhus aan de andere zijde. Op zijn eiland hadden de inwoners geen invloeden op tarieven en vaartijden. Dat hebben ze nu wel sinds ze de touwtjes zelf in handen hebben. Op Samsø wordt de veerdienst onderhouden door de gemeente. Er zijn plannen voor een nieuwe verbinding met Aarhus. Deze stad groeit snel en Samsø hoopt daar een graantje van mee te pikken door zich aan te bieden als goed bereikbare forensengemeente.

Ook de veerdienst op Samsø kende tegenslagen. Meyer had dan ook een mededeling voor de Amelanders: „De veerdienst zal altijd topthema op de verjaardagen blijven.”