Karl Meisschaert en Barend van der Meij biljartkampioenen Noardeast-Fryslân

DOKKUM - Karl Meisschaert is zaterdag 9 maart de eerste kampioen Noardeast-Fryslân driebanden geworden.

Dit kampioenschap werd gespeeld in hotel-café-restaurant Van der Meer in Dokkum. De 16 deelnemers begonnen met wedstrijden in een poulesysteem, waarna uiteindelijk de beste 8 spelers in een knock-out systeem doorgingen voor de prijzen. In zijn eerste wedstrijd in deze knock-outfase versloeg Henk Boltjes de regerend kampioen Oane van der Woude. Pieter Visser verloor kansloos van Herre Reitsma. Theo de Jager won van Engele Visser en revancheerde zich hiermee voor zijn verloren onderlinge partij in de poulefase. Karl Meisschaert stond in zijn partij tegen Frans Postma continue op verlies maar produceerde in zijn laatste beurt 2 caramboles wat hem alsnog de winst opleverde.

De 4 winnaars speelden vervolgens de 2 kruisfinalewedstrijden. Theo de Jager plaatste zich door winst op Herre Reitsma, bij wie de pijp leeg bleek te zijn, voor de finale. Hetzelfde lukte Karl Meisschaert door Henk Boltjes te verslaan, die uitgerekend nu zijn slechtste partij van de dag speelde.

In de eenzijdige wedstrijd om de 3e plaats had Henk Boltjes geen kind aan Herre Reitsma. De finale was een geheel andere wedstrijd. Karl Meisschaert had al na 3 beurten meer dan de helft van zijn benodigde caramboles te pakken en leek eenvoudig op de winst af te stevenen. Maar hierna kwam er wat zand in de motor waardoor clubgenoot Theo de Jager terug kon komen in de wedstrijd. Meisschaert wist zich echter net op tijd te herpakken en maakte in de 17e beurt de winnende carambole en werd daarmee de eerste kampioen Noardeast-Fryslân driebanden.

De hoogste serie werd gemaakt door Klaas de Bruin. Hij maakte deze in zijn eerste beurt van zijn eerste partij, een serie van 7 caramboles. De kortste partij was de partij in de poulefase tussen Karl Meisschaert en Frans Postma welke door Meisschaert werd gewonnen in slechts 6 beurten.

Libre 50+

Tevens werd er de afgelopen weken in hetzelfde hotel-café-restaurant gestreden om het open kampioenschap Noardeast-Fryslân libre voor 50-plussers. Aan dit kampioenschap voor de wat oudere jeugd, waarin werd gestreden om vleesprijzen, werd door 12 biljartliefhebbers deelgenomen.

Barend van der Meij en Bindert Oegema plaatsten zich voor de finale. De titel werd uiteindelijk een prooi voor Barend van der Meij. Herre Reitsma en Tjeerd Terpstra speelden om de derde plaats. Terpstra beslechtte deze partij in zijn voordeel. Nieuwkomer Bart Bolwijn jr. maakte in de eerste beurt van zijn eerste partij een serie van 12 caramboles, 60% van zijn te maken caramboles, wat uiteindelijk de hoogste serie van het kampioenschap zou blijken te zijn. Zowel Tjeerd Terpstra als kampioen Barend van der Meij waren verantwoordelijk voor de kortste partij. Beiden wisten een partij te winnen in slechts 7 beurten.