Goedhout Ensemble in Aldtsjerk

ALDTSJERK - Zaterdag om 15.00 uur speelt het Goedhout Ensemble onder leiding van dirigente Stella Boggia op veler verzoek weer in Galerie Bloemrijk Vertrouwen - GBV Kunst & Concertzaal, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk.

GBV brengt naast de gebruikelijke exposities, concerten en lezingen sinds 2003 gedurende 10 dagen presentatie rond Internationale Vrouwendag. Het concert is de laatste presentatie voor 2019. Goedhout Ensemble bestaat uit 18 blokfluitistes die op alle mogelijke blokfluiten spelen. Ze brengen werk van internationale componistes zoals Hildegard von Bingen, Carlotta Ferrari, Elisabeth J. de la Guerre, Amalia van Pruisen en Francesca Caccini en breken daarmee een lans voor deze muziek.

Het Goedhout Ensemble combineert het muzikale optreden met poëzie die aansluit op de expositie Wereldvrouwen die t/m 3 april in de galerie te zien is. Adriana Nichting maakte zeven wereldvrouwen in huisjes of hutten in verschillende continenten waaronder een fluitspeelster van keramiek, hout glas. Dirigente Stella Boggia brengt het gedicht Fluit ten gehore van Ida Gerhardt. Annemarie Veenstra toont op Gerhardt gesïnspireerd werk en verfijnde objecten over het wad en leest bijpassende haiku’s. Janny Vellinga-Hooghiemstra uit Oudebildtzijl leest gedichten over het Bildt (Wadden) uit haar nieuwe bundel Gedachten. Die passen bij Walburgis Meijer keuze, Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, als Friese wereldvrouw. Meijer laat in mixed media op doek of paneel het door de getijden wisselend reliëf van het wad zien.

De door het Goedhout Ensemble gespeelde muziek van de componistes klonk oorspronkelijk in kerken. Gerhild van Rooij leidt de concertmiddag in met het gedicht kerk in Aldtsjerk. Haar foto’s zijn gewijd aan misschien wel de grootse weldoenster van Friesland, Juliana Agatha Jacoba baronesse thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, douairière van jonker Tinco Martinus Franciscus Maria Lycklama à Nijeholt. De baronesse schonk veel aan onder meer kerken.

Gerenommeerde kunstenaars als Hannah Elisabeth Walstra, Adriana Nichting, Hermien Koen, Hilda Klaassen Marianne J. Jansen, Sylvia Wijnjeterp en Marja Griede kozen vrouwen uit heden en verleden als Jeanne d’Arc, Jeanne de Hachette, Mahala, Nilab, Charlotte Salomon, Rosa van Luxemburg, Berthe Morisot, vrouwen uit de Far East en Ancient Europe. Enkele exposanten zijn aanwezig om een toelichting te geven op de schilderijen, objecten en sieraden en na het concert is de video-installatie wereldvrouwen te zien van Margriet Reinalda met ware, indringende teksten.

De zaal is om 14.30 uur open. Graag vooraf doorgeven dat u komt via gbvexposities@gmail.com of 058-2561176.