Plannen voor herbouw Camminghaslot op Ameland

BALLUM - Plannen voor herbouw Camminghaslot op Ameland. Het fraaie gebouw stond waar tegenwoordig het gemeentehuis van Ameland staat, aan de Jelmeraweg in Ballum.

De eerste steen werd in het begin van de 15e eeuw gelegd en in de loop der jaren werd het slot uitgebreid vernieuwd en uitbundig versierd. Het kreeg een renaissancekarakter en had een karakteristieke achtkantige toren met een uivormige koepel. In 1828 werd het afgebroken en niets herinnert er meer aan.

Dat slot, met de tuinen eromheen, willen de Mannen van het Slot, een club van vijf, herbouwen. Het is een jongensdroom van Harry Nobel en Klaas Nagtegaal en die twee kwamen anderhalf jaar geleden samen op het idee om de herbouw in gang te zetten. Aanvankelijk wilde Harry Nobel het slot virtueel herbouwen, als onderdeel van Culturele Hoofdstad. Hij kwam op het idee door het boekje dat was gemaakt, met achterin een dvd met een virtuele wandeling door het slot en de tuinen. Die film is nog altijd in Museum Sorgdrager te zien. Nobel betrok Klaas Nagtegaal bij zijn plan en die opperde om dan ook maar meteen voor echte herbouw te gaan. Nagtegaal had altijd al gezegd: “Als ik eens keer de loterij win dan bouw ik het slot weer op.” Hij wist ook nog een derde man die wel voor het idee te porren was en dat is Gerlof Metz. Deze drie mannen zochten er nog een paar mannen bij met bestuurlijke ervaring en zo schoven Wim Nobel, Jan Wibier en Upt Hiddema aan de vergadertafel. Inmiddels is Stichting Herbouw Camminghaslot opgericht en vormen vijf mannen het stichtingsbestuur. Gerlof Metz is raadgever, net als Jan Giezen, architect die op Ameland heeft gewoond en er nog jaarlijks enkele malen komt. Giezen werkte mee aan het project van het boekje en de dvd, de inspiratiebron van Harry Nobel. Het was Giezen die de bestuursleden de geuzennaam Mannen van het Slot gaf.

De mannen hebben hun plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders van Ameland, aan de raad en aan de buurt. Overal worden ze met enthousiasme en soms zelfs met applaus onthaald. Ook Hans van der Meij werd bij de plannen betrokken. Hij is de buurman die een belangrijk stuk grond in eigendom heeft, dat nodig is als de plannen doorgaan. Net als de huizen aan de Smitteweg. Een rijtje van drie huizen zou geofferd moeten worden. Op die plek staat het gemeenschapshuis gepland dat in de tuin van het slot staat geprojecteerd op de plek van het voormalige koetshuis. In het gemeenschapshuis is ruimte voor de ambtenaren van de gemeente. Het college en de raad kunnen in het slot vergaderen, hebben de plannenmakers bedacht. Een van de kamers kan als trouwzaal dienen.

Het slot zou, als het er nog gestaan zou hebben, een grote attractie voor het eiland en misschien zelfs wel voor Noord Nederland zijn geweest. Maar het staat er niet meer. “We denken zelf dat we een heel mooi plan hebben,” zegt Klaas Nagtegaal. Hij presenteerde de plannen woensdagavond aan de bestuursleden van de Dorpsbelangen en ook daar klinkt applaus en krijgen de mannen succeswensen. Nu willen ze stap voor stap het project opzetten, want dat er veel moet gebeuren voordat het slot bezocht kan worden is duidelijk. “Ik hoop dat het er over een jaar of 4-5 staat,” zegt hij optimistisch.