Vuurtoren Trail start zaterdag niet vanaf het strand

HOLLUM - De organisatie van de jaarlijkse Vuurtoren Trail op Ameland heeft de startlocatie voor aanstaande zaterdag noodgedwongen moeten wijzigen, omdat er bij Beachclub The Sunset bij Hollum de afgelopen dagen door het onstuimige weer teveel strand is weggespoeld.

Volgens de organisatie van het hardloopevenement is een massastart vanaf het strand dit jaar niet verantwoord. De startlocatie van de Vuurtoren Trail is nu gepland vanaf het Zwaneplein in het centrum van Hollum. Omdat er bij het Hollumer badstrand langs de Noordzee veel zand is weggespoeld, heeft de organisatie tevens het parcours moeten aanpassen.

De 6e editie van de Vuurtoren Trail wordt komend weekend (16 en 17 maart) gehouden op Ameland. De Vuurtoren Trail bestaat uit verschillende afstanden voor zowel kinderen als volwassenen.

Hoogwater geen gevaar voor beachclub

Beachclub The Sunset liep de afgelopen dagen overigens geen gevaar door het hoge water van de Noordzee. Het etablissement van eigenaar Harold van Workum hoefde deze keer niet met extra zand tegen het water te worden beschermd. “We zijn wat stormen gewend, maar de beachclub staat op palen. In 2013 kwam het water zelfs onder de palen en tot aan de duinen”, zegt Van Workum donderdagavond in een reactie.

Tijdens de storm van januari jl. moest men de Amelander beachclub nog beschermen met extra zand tegen het woeste water van de Noordzee. “Rijkswaterstaat begint binnenkort met het ophogen van het strand. De pijpleidingen voor het opspuiten van het extra zand zijn inmiddels gelegd bij de beachclub”, zegt Harold van Workum.

Kustversterking is nodig omdat Ameland ieder jaar ongeveer 30 tot 40 meter zand verliest aan de zee. In 2015 werd er voor het laatst een zandsuppletie uitgevoerd op Ameland. Rijkswaterstaat kan pas volledig starten met de geplande kustversterking wanneer de weersomstandigheden beter zijn.