In het kielzog van Ruurd Wiersma

BURDAARD

Het publiek vaart in een praam van Aldtsjerk naar Burdaard en geniet onderweg van het levensverhaal van de naïeve kunstschilder Ruurd Wiersma. De voorstelling gaat in Burdaard aangekomen, verder in het tot museum omgedoopte woonhuis van de schilder. De Ruurd Wiersma Experience eindigt in het plaatselijk mfc met een schilderworkshop.

Voor een gezelschap genodigden is het op de zomerse zondagmiddag zeker geen straf om een van de eerste uitvoeringen van de Ruurd Wiersma Experience mee te maken. Eerst met een busje naar Aldtsjerk. Na koffie en oranjekoek in café Moarkswâl gaat de reis in een melkvaarderpraam via de Aldtsjerksterfeart richting Bartlehiem. Onderweg kruipen Ebele Visser en Gerbrich de Jong in de huid van kunstkenner Karel Kwikzilver en journaliste Christien van der Zande. Op de route die Ruurd Wiersma als melkvaarder zo vaak ging, wordt nu zijn levensverhaal uitgebeeld. Onderweg zijn in de rietkraag schilderwerken te zien van Ruurd Wiersma, die gaandeweg de reis compleet worden. Tegelijk is het voor dit publiek genieten van het landschap en vooral de rust op het water.

Het script voor dit bijzondere belevingstheater is van Hans Brans (Weidum) en de regie is in handen van Karin Idzenga uit Sneek. De acteurs worden per voorstelling afgewisseld, met in totaal drie groepen spelers. Zo wordt Ruurd Wiersma deze zomer beurtelings gespeeld door Jan de Jong, Jenno Terpstra en Jan van der Zwaag. Zij nemen hun publiek mee in alles wat de op 20 februari 1904 in Rinsumageast geboren schilder bezighield. Duidelijk wordt dat Ruurd Wiersma in eigen dorp als een zonderling figuur werd gezien en met zijn praam soms letterlijk een dwarsligger was. Het verhaal gaat ook over het gezin waarin Ruurd Wiersma opgroeide, het verlies van mem dat hij als jongen nooit goed kon verwerken en alles waar de kerkgemeenschap in het dorp een stempel op wilde drukken. Gaandeweg de route wordt de link gelegd tussen de melkvaarder en zijn door veel mensen aanvankelijk niet altijd begrepen schilderkunst. De acteurs Ebele Visser en Gerbrich de Jong kruipen daarvoor net zo gemakkelijk in de rol van dorpsgenoten, die hun oordeel over Ruurd Wiersma niet onder stoelen of banken steken.

Onderweg worden bij een boerderij melkbussen in de praam gezet en in Bartlehiem worden die nabij de voormalig melkfabriek afgeleverd, zoals Ruurd Wiersma dat jarenlang deed. In Burdaard verschijnt Ruurd Wiersma voor het eerst zelf in beeld, als zijn publiek neerstrijkt in Het Posthûs en op uitnodiging van de schilder vervolgens naar het huis c.q. atelier gaat, waar hij tot zijn overlijden op 15 december 1980 woonde en werkte. Daar is te zien hoe Ruurd Wiersma op zijn heel eigen wijze op de wanden in de woonkamer de jaargetijden schilderde. Hij schilderde daar ook een aantal bijbelse taferelen en beeldde het landschap in zijn woonomgeving uit. Ruurd Wiersma kleurde zo alles om zich heen in huis, van het plafond tot meubilair en zelfs zijn schoenen. In veel beschilderingen zijn opvallend vaak vrouwen te zien.

Dit weekeinde waren de try outs en komende vrijdag is de eerste echte van in totaal 21 voorstellingen. In de praam kan steeds een twintigtal toeschouwers de voorstelling meebeleven. Tot en met 9 september zijn alle kaarten daarvoor al uitverkocht en dat geldt ook het extra weekend dat gepland werd in juni. Die kaarten waren in één dag weg, maakt Frank de Wilt van de organisatie duidelijk.

De Ruurd Wiersma Experience is opgezet in kader van Culturele Hoofdstad 2018 en moet er vooral ook voor zorgen dat het Ruurd Wiersma in de toekomst meer bezoekers blijft trekken. Omdat de mogelijkheden voor ontvangst van een breed publiek in de arbeiderswoning als museum beperkt zijn, wordt al vóór het eerste echte optreden hardop nagedacht over een mogelijk vervolg op de Ruurd Wiersma Experience.

* Speeldata: 25, 26 en 27 mei, 15, 16, 17, 22, 23 en 24 juni, 13, 14, 15, 27, 28 en 29 juli, 17, 18 en 19 augustus, 7, 8 en 9 september. De kaarten voor alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Tekst en foto: Bram Buruma